Berlijnse vastgoedeigenaren hangt onteigening boven het hoofd na uitslag referendum

7 oktober 2021

Vastgoedeigenaren in Berlijn zijn niet blij met de uitkomst van een referendum in de Duitse hoofdstad. Ruim de helft van de kiesgerechtigden die hun stem uitbrachten stemde vóór onteigening van woningen van eigenaren die meer dan 3.000 panden in hun bezit hebben. Het referendum is niet bindend. De Bondsdag kan altijd besluiten om de uitkomst naast zich neer te leggen. Dit is echter niet voor de hand liggend. Het gaat om in totaal 226.000 woningen. Daarvan zijn er 100.000 in bezit van vastgoedinvesteerder Deutsche Wohnen. De meerderheid van de 75% kiezers die kwam opdagen voor het referendum stemde vooral tegen vanwege de extreem hoge huurprijzen.

Vastgoedeigenaren zijn kritisch

Vastgoedeigenaren reageren kritisch op de plannen voor onteigening. Volgens Vonovia, een grote vastgoedinvesteerder in Duitsland, staat het de plannen voor renovatie en verduurzaming van woningen in de weg. Dat er wat moet veranderen, daar zijn alle partijen het wel over eens. Maar dit wordt eerder bereikt met goed overleg en samenwerking dan door de panden simpelweg te onteigenen.

Berlijnse vastgoedeigenaren hangt onteigening boven het hoofd na uitslag referendum

20.000 woningen per jaar nodig

In Duitsland is huren veel gebruikelijker dan kopen. Dat geldt ook voor Berlijn, waar zo’n 84% van de inwoners huurder is. Vastgoedeigenaren drijven de prijzen op omdat er veel vraag is naar woningen. Om aan die groeiende vraag te voldoen moeten er eigenlijk jaarlijks zo’n 20.000 woningen bij komen. Dat aantal wordt niet gehaald. Het Berlijnse stadsbestuur probeerde al eens om een huurplafond in te stellen, maar daar stak de rechter een stokje voor nadat de vastgoedeigenaren ertegen protesteerden.

Bron: Het Financieele Dagblad