De berg windturbineafval: een groeiend probleem

28 november 2023

De almaar grotere windmolens vormen een onafzienbare toekomstige afvalberg. Vooral het recyclen van turbinebladen is een uitdaging.

Verschillende technieken in ontwikkelingAmsterdam wil nieuwe windmolens en zonnepanelen

Er zijn verschillende technieken in ontwikkeling om turbinebladen te recyclen. Deense Vestas heeft een techniek ontwikkeld waarbij de bladen worden teruggebracht tot de oorspronkelijke bouwstenen. Iers Plaswire verwerkt de bladen tot hapklare brokken die vervolgens worden vermalen tot korrels. Nederlandse start-up BlueXPRT stelt de bladen bloot aan hoge elektrische spanning.

Hoofdbreker: composietmateriaal

Het staal van de mast en de gondel is goed te recyclen, maar het composietmateriaal van de bladen is een uitdaging. Het is nog niet gelukt om de vezels en hars grootschalig, economisch en milieutechnisch verantwoord terug te winnen.

Blade-Made: tweede leven voor bladen

Nederlandse start-up Blade-Made geeft afgedankte bladen een tweede leven als bushokjes, geluidsschermen en ander straatmeubilair.

De zoektocht naar een goede recyclingmethode voor turbinebladen is nog in volle gang. Blade-Made laat zien dat het mogelijk is om de bladen een tweede leven te geven, maar dit is geen duurzame oplossing op lange termijn.

Bron: cobouw.nl