Beperkte leegstand kantoorpanden verwacht als gevolg van de coronacrisis

18 mei 2020

De coronacrisis zorgt naar verwachting voor de nodige faillissementen in 2020 en daarna. Maar experts verwachten dat de leegstand van kantoorpanden minder zal zijn dan tijdens de financiële crisis vanaf 2009. Toen stond zo’n 17% van alle kantoren leeg, nu wordt rekening gehouden met iets meer dan 10% leegstand. De reden? De behoefte aan meer ruimte per medewerker vanwege de anderhalve meter samenleving.

Bedrijven willen graag zo snel mogelijk weer de draad oppakken, maar er moet vanwege de geldende richtlijnen meer afstand worden gehouden. Daarom zijn er meer vierkante meters per medewerker nodig. Dit is gunstig voor het kantorenvastgoed.

Transformatie van kantoren verlaagt leegstand

Sinds 2008 zijn veel kantoren in met name de grote steden getransformeerd tot woningen of combinaties van bedrijven en woningen c.q. voorzieningen. Hierdoor is de leegstand in de afgelopen jaren al flink gedaald. In Rotterdam is nog zo’n 11% leegstand, in Den Haag slechts ruim 5,5%.

Beperkte leegstand kantoorpanden verwacht als gevolg van de coronacrisis

Beleggers zoeken zekerheid

Beleggers zijn terughoudend als het gaat om investeren in vastgoed. Dit is niet zo vreemd omdat de tijden zeer onzeker zijn vanwege de coronapandemie, waarvan niemand anno mei 2020 kan voorspellen hoe deze zich verder gaat ontwikkelen. Beleggers willen dan ook graag zekerheid en kiezen bij voorkeur voor kantoorvastgoed op toplocaties. Bedrijven zullen kantoorruimtes wellicht ook anders gaan benutten.

Er zal ook in de toekomst naar verwachting meer thuis worden gewerkt en werktijden worden flexibeler ingezet. Maar het kantoor blijft wel de plaats waar collega’s elkaar ontmoeten. Uitwisseling en contact tussen medewerkers blijft hoe dan ook belangrijk voor veel ondernemingen. Daarom zal de leegstand waarschijnlijk niet zo sterk oplopen als tijdens de vorige crisis.

Bron: Stadszaken.nl