Beleggers richten zich steeds vaker op logistiek vastgoed in plaats van woningen

3 februari 2022

Voor beleggers is het steeds vaker interessanter om hun geld te steken in logistiek vastgoed. Makelaarskantoor CBRE, gespecialiseerd in logistiek, meldt dat beleggen in dit vastgoed voor het eerst sinds vele jaren populairder is dan investeren in woningen. In 2021 werd nog slechts 4,2 miljard euro geïnvesteerd in vastgoed, een jaar eerder was dat nog 8 miljard.

Hogere overdrachtsbelasting

Dat de investeringen in woningen in 2021 fors daalden is wel een ietwat vertekend beeld, meldt CBRE. Veel beleggers rondden transacties nog eind 2021 af om zo uit te komen onder de hogere overdrachtsbelasting. Die ging per 1 januari 2021 van 2% naar 8% voor woningen die niet voor eigen bewoning bedoeld waren. Per 1 januari 2022 stijgt deze belasting voor beleggers met nog eens een procent. Daar komt bij dat steeds meer gemeenten opkoopbescherming instellen voor goedkopere woningen. Dit zijn vaak de panden waar beleggers in zijn geïnteresseerd. Het is daarom logisch dat zij hun focus verleggen.

Beleggers richten zich steeds vaker op logistiek vastgoed in plaats van woningen

Grote panden erg in trek

Vooral distributiecentra en bedrijvenparken zijn populair bij beleggers. Terwijl gemeenten steeds vaker bezwaar hebben tegen deze ‘blokkendozen’ willenbeleggers er maar wat graag in investeren. Niet zo vreemd, want de vraag naar met name distributiecentra zal naar verwachting nog verder toenemen nu er steeds meer online wordt gewinkeld. De investeringen in winkels daalden, een logisch gevolg van gedwongen sluiting tijdens corona lockdowns en de verschuiving naar online verkoop. In 2021 werd er bijna 2 miljard euro minder in zakelijk vastgoed geïnvesteerd als het jaar daarvoor. In 2020 was er ook al een daling, waarmee het totaal geïnvesteerde bedrag nu zit op het niveau van 2017. De leegstand van winkels in belangrijke winkelstraten is opgelopen naar 15%. De verwachting is dat deze situatie in 2022 niet zal verbeteren.

Als de verwachtingen uitkomen dan zal er eind 2022 voor ongeveer 20 miljard zijn belegd. Beleggers kiezen daarbij vooral voor logistiek vastgoed, dat met 13 miljard het aandeel van woningen van 7 miljard ruim overschrijdt.

Bron: Het Financieele Dagblad