Belegger URW maakt wél winst als vastgoedbelegger in winkelpanden

12 augustus 2019

Beleggen in winkelpanden is vandaag de dag niet echt een garantie voor succes. Steeds meer winkels staan leeg omdat ze de strijd met de online markt niet meer kunnen bolwerken. Toch lukt het vastgoedbelegger Unibail-Rodamco-Westfield (URW) om winst te maken met hun winkelpanden. In het eerste halfjaar van 2019 maakte het bedrijf een winst van ruim 22 miljoen euro, een stijging met 0,4%. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de panden die op dit moment niet in de verhuur zijn, daarbij niet worden meegeteld. Zou dat wel zijn gebeurd dan was de winst met zo’n 5% gedaald.

Lagere netto huuropbrengst

URW moet toegeven dat hun inkomsten uit beleggen in winkelpanden netto lager uitvallen. Dat komt vooral omdat ze zowel het afgelopen halfjaar als ook in 2018 een flink bedrag moesten reserveren om een geschil met een huurder te schikken. Natuurlijk heeft ook Unibail last van het feit dat steeds meer winkels hun deuren sluiten. Het bedrijf kampt met leegstand in winkelcentra in zowel Zoetermeer als Amsterdam. Maar in Almere werden juist nieuwe huurcontracten afgesloten. Terwijl andere grote beleggers in winkelpanden zoals Vastned en Wereldlhave hun inkomsten zagen dalen, lijkt URW daar vooralsnog weinig last van te hebben.

Belegger URW maakt wel winst als vastgoedbelegger in winkelpanden

Internationale belangen

URW heeft in totaal een vastgoed portefeuille van circa 65 miljard euro. Slechts 3% daarvan staat in Nederland. Toen het bedrijf de Australische belegger Westfield overnam kondigde het bedrijf aan dat het voor in totaal 6 miljard aan winkelpanden wilde verkopen. Dit was nodig om de schulden van het concern af te lossen. Inmiddels is voor in totaal 3,2 miljard aan winkelvastgoed verkocht. Op deze manier probeert URW ondanks de spanningen op de markt voor beleggen in winkelpanden op de markt een gezond en winstgevend bedrijf te blijven.

Bron: Het Financieele Dagblad