BAM ziet daling in aantal opgeleverde woningen, maar is optimistisch voor toekomst

21 augustus 2023

Terugloop in woningopleveringen

In het eerste halfjaar van dit jaar heeft BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland, 494 huizen opgeleverd, aanzienlijk minder dan de 858 in dezelfde periode vorig jaar. Dit wordt toegeschreven aan de uitdagende omstandigheden die volgens ceo Ruud Joosten al sinds een jaar spelen. Hij is echter positief gestemd over de toekomst en verwacht dat de huizenbouw in 2025 en 2026 weer zal aantrekken.

Fors minder belangstelling voor nieuwbouw koopwoningen

Uitdagingen in de Nederlandse woningmarkt

De woningbouwsector in Nederland staat al geruime tijd onder druk als gevolg van factoren zoals stijgende rente, hoge inflatie en vertraagde vergunningsverlening door gemeenten. Ondanks deze uitdagingen blijft topman Joosten benadrukken dat de Nederlandse woningmarkt strategisch belangrijk is voor BAM vanwege het structurele woningtekort. Hij voorspelt echter dat de markt tot 2025 uitdagend zal blijven.

Ambitieuze doelen en investeringen

Het demissionaire kabinet streeft naar de bouw van 100.000 nieuwe woningen per jaar. BAM heeft vertrouwen in het aankunnen van een verdubbeling van het aantal opgeleverde woningen. Concrete stappen zijn al gezet, zoals de aankoop van grond voor de bouw van vijfhonderd woningen. Ondanks politieke uitdagingen en regelgeving, hoopt BAM de woningbouwsector te blijven ondersteunen.

Invloed van politieke besluitvorming en toekomstperspectief

De val van het kabinet zorgt volgens Joosten voor verdere vertraging, aangezien voorstellen om de woningmarkt te hervormen nog moeten worden behandeld. Het debat over deze voorstellen, inclusief regulering van middenhuur, is uitgesteld, wat investeerders in onzekerheid laat. De verdeeldheid onder politieke partijen en bezwaarmogelijkheden tegen vergunningen dragen bij aan de vastgelopen situatie.

Toekomstige groei en werkgelegenheid

Hoewel de daling in woningopleveringen uitdagingen met zich meebrengt, is er nog geen definitief besluit genomen over mogelijke ontslagen bij BAM. Het bedrijf zoekt mogelijkheden om werknemers die momenteel aan woningbouw werken elders binnen het bedrijf in te zetten. BAM blijft gericht op zowel de Nederlandse als buitenlandse markten, waarbij het Verenigd Koninkrijk en Ierland een significante rol spelen in de omzet van het bedrijf.

Bron: fd.nl