Automotive Campus Helmond wordt niet verkocht aan investeerder

14 maart 2022

De gemeente Helmond heeft de intentieverklaring tot verkoop van de Automotive Campus ontbonden. De bekende investeerder Marcel Boekhoorn had plannen om de campus te kopen, maar de gemeente ziet dat niet zitten. Het bestuur is bang dat de campus na verkoop uiteindelijk in buitenlandse handen komt. Dit is niet wenselijk volgens college en raad van Helmond.

Verkoop HTC Eindhoven

Boekhoorn maakte geen vrienden toen hij in 2021 besloot om de High Tech Campus Eindhoven te verkopen aan een investeerder uit Singapore. Grote bedrijven onder leiding van Philips hebben samen met de gemeente Eindhoven alles in het werk gesteld om deze verkoop te voorkomen. Maar het doen van een tegenbod wilde niet lukken. Hoewel de nieuwe eigenaar beloofd heeft om de HTC voort te zetten zoals deze de afgelopen jaren heeft gefunctioneerd waren veel partijen teleurgesteld over de afloop.

Innovaties voor de auto-industrie

De Automotive Campus is volgens het lokale bestuur van groot belang voor Nederland. Ruim 1250 medewerkers en studenten doen er onderzoek naar innovatie van de auto industrie. VDL is er gevestigd en ook Lightyear, dat elektrische auto’s ontwikkelt. De gemeente Helmond heeft aangegeven de regie te willen houden over wat er op de campus gebeurt. Daarnaast zou de grond opnieuw moeten worden getaxeerd waarvan de gemeente mede-eigenaar is. Nu de verkoop niet doorgaat wil het gemeentebestuur onderzoeken of er kan worden samengewerkt met een Nederlandse private partij om de campus verder te ontwikkelen. Marcel Boekhoorn wilde op vragen van het Financieele Dagblad geen commentaar geven op de afgeketste verkoop.

Bron: Het Financieele Dagblad