ASML stapt in woningbouw met project De Springplank

29 februari 2024

ASML gaat de bouw van woningen in de regio Eindhoven stimuleren. Het bedrijf start met een pilotproject in Veldhoven: appartementencomplex De Springplank met 130 huurwoningen voor lage- en middeninkomens.

Financiële ondersteuningDe komende jaren worden er 10% minder woningen gebouwd

ASML staat deels garant bij een eventueel verlies. De chipmachinemaker wil hiermee de risico’s voor ontwikkelaars en bouwers verkleinen en zo de woningbouwmarkt in de regio vlot trekken.

Winstdeling

Als er winst wordt gemaakt, gaat die boven de 10% brutowinst naar een goed doel. In dit geval Brainport voor Elkaar, dat zich richt op maatschappelijke initiatieven in de regio Eindhoven.

Uniek project

BPD, de ontwikkelaar van het complex, verwacht geen winst te maken. Toch gaat het door met de ontwikkeling, mede dankzij de steun van ASML. De 90 huurhuizen in de vrije sector worden verkocht aan BPD Woningfonds, dat ze minimaal 15 jaar lang beschikbaar houdt voor lage- en middeninkomens.

Meer projecten in de planning

ASML wil op korte termijn meer van dit soort projecten aankondigen. De ambitie is om samen met andere bedrijven in de regio een regionaal Woonfonds op te zetten.

Leren en ervaring opdoen

De pilot in Veldhoven is een leerproject voor ASML. Het bedrijf wil kennis en ervaring opdoen met woningbouwprojecten, zodat het in de toekomst een nog grotere bijdrage kan leveren aan de oplossing van de woningnood in de regio.

Bron: fd.nl