ASML neemt verantwoordelijkheid voor verstoorde woningmarkt in regio Veldhoven

29 mei 2023

ASML, de bekende chipmachinebouwer in de regio Veldhoven, heeft het initiatief genomen om de verstoorde woningmarkt in zijn thuisregio aan te pakken. Het snelgroeiende bedrijf erkent de impact van zijn goedbetaalde medewerkers en andere techbedrijven op de lokale woningprijzen, waardoor de lokale bevolking moeite heeft om een woning te bemachtigen.

ASML richt woonfonds op voor betaalbare woningbouwprojecten

Om de lokale bewoners een betere kans te geven op de huizenmarkt, heeft ASML besloten een privaat woonfonds op te richten. Het fonds zal zich voornamelijk richten op vastgelopen (sociale) woningbouwprojecten in de regio. ASML wil met het fonds de bouw van betaalbare woningen financieren, garantstellingen verstrekken en ondersteuning bieden bij het regelen van vergunningen.

Doel van het fonds: vergroten van kansen voor lokale bewoners

Het uiteindelijke doel van het woonfonds is het vergroten van de kansen van lokale bewoners om een woning te bemachtigen. Het ASML-personeel verdient vaak meer dan genoeg om een woning te kopen, wat de lokale woningmarkt verstoort. Met het fonds wil ASML zijn ‘verstorende’ werking compenseren en de lokale bevolking weer de mogelijkheid bieden om een betaalbare woning te vinden.

ASML hoopt op deelname van andere lokale bedrijven

ASML hoopt dat andere lokale bedrijven zich ook bij het woonfonds zullen aansluiten. De regio Eindhoven herbergt veel grote bedrijven, zoals VDL en DAF, en hun betrokkenheid bij het fonds zou de impact ervan kunnen vergroten. Het bedrijf wil samenwerken met lokale ondernemingen om de woningmarkt in de Brainportregio te verbeteren.

Concrete details van het fonds nog in ontwikkeling

Hoewel het woonfonds van ASML al is aangekondigd, zijn de exacte omvang en details van het fonds nog niet bekend. Het bedrijf is momenteel bezig met het inventariseren van geschikte woningbouwprojecten en maakt haast om concrete stappen te zetten. Het fonds bevindt zich nog in een werkbaar stadium, maar ASML is vastbesloten

Bron: FD