Arnhem: de favoriete stad voor natuurliefhebbers

26 mei 2023

Arnhem is uitgeroepen tot de favoriete stad voor natuurliefhebbers, waardoor de huizen gemiddeld 9% duurder zijn, volgens een onderzoek van Atlas Research. Het onderzoek heeft gekeken naar de aantrekkelijkheid van natuur en water in de directe omgeving van woningen en concludeert dat de nabijheid van groen en water een belangrijke factor is voor woonaantrekkelijkheid. Arnhem scoort hierin het best onder de vijftig grootste gemeenten van Nederland.

Natuur en Water als Aantrekkingskracht

Uit het onderzoek blijkt dat de nabijheid van natuur en water goed is voor 17% van de aantrekkelijkheid van wonen. Mensen hechten dus veel waarde aan de aanwezigheid van bomen, stadsparken, meren en plassen in hun directe omgeving. Arnhem onderscheidt zich van andere steden door de nabijheid van de Veluwe, evenals de aanwezigheid van water en groen binnen de stadsgrenzen. De huizenprijzen in Arnhem zijn daardoor hoger in vergelijking met andere grote steden in Nederland.

Belang van Natuur in de Nabije Omgeving

Het onderzoek laat zien dat mensen met name natuur in de nabije omgeving belangrijk vinden. Een goed stadspark met bijzondere planten heeft veel waarde, terwijl een heg of boom in de straat minder invloed heeft op de aantrekkelijkheid. Hoewel mensen vaak denken aan grote natuurgebieden zoals de Veluwe, de Noordzee of de Biesbosch, blijkt uit het onderzoek dat stadsparken ook zeer gewaardeerd worden. Naast de aanwezigheid van natuur, speelt ook de kwaliteit ervan een rol. Mensen waarderen diversiteit in planten- en diersoorten.

De Woonaantrekkelijkheidsindex

De Woonaantrekkelijkheidsindex van Atlas Research onderzoekt de populariteit van gemeenten op basis van betalingsbereidheid. Naast natuur en water worden ook andere factoren meegenomen, zoals het aantal banen, restaurants en cafés, de aanwezigheid van een universiteit, culturele gelegenheden en het aantal nieuwe huizen. Amsterdam blijft de populairste stad onder de vijftig grootste gemeenten, maar Arnhem onderscheidt zich met zijn natuurlijke omgeving. Emmen scoort het laagst op de index.

Opkomende Steden

Maastricht is een opvallende stijger in de index. De stad wordt gewaardeerd vanwege de goede horeca en culturele voorzieningen. Groningen scoort ook goed op bijna alle punten. Toch wordt niet verwacht dat mensen in groten getale naar deze steden zullen verhuizen, omdat het aantal beschikbare banen in de buurt beperkt blijft, wat nog steeds een belangrijke factor is voor woonaantrekkelijkheid.

Bron: FD