Als huismeester van een flat met sociale huurwoningen maak je van alles mee

2 juni 2020

Said Arab is al 15 jaar huismeester van en sociale huurflat en in die jaren heeft hij van alles meegemaakt. Illegale onderhuur aan dames die in de avonduren heren aan huis ontvingen, een bewoner die door de jeugd uit de flat werd weggepest en een bewoner die zijn huis deelde met 12 pitbulls. Als je aan hem vraagt hoeveel mensen er in het complex wonen heeft Said geen idee. Er wordt veel illegaal onderverhuurd, of huurders nemen mensen in huis zonder dat die op het adres ingeschreven staan. Soms komt het uit en dan wordt er ingegrepen. Maar heel vaak ook niet.

Vervuilde flats door sociale problemen

Een deel van de bewoners kampt met psychische problemen of een verslaving. Mensen met een ‘rugzakje’ brengen vaak problemen met zich mee. Naar schatting zijn minstens 50 woningen in het complex ernstig vervuld. Maar het dubbele kan ook, zegt de huismeester van deze sociale huurflat. Veel blijft onbekend totdat het uit de hand loopt en de instanties ingrijpen. Dan is het vaak al heel lang mis achter die voordeur. Zelfmoord komt ook voor, Said werd ooit op een dag in 2016 door een bewoner gewezen op het dak van het ketelhuis. Daar lag een dode man op zijn buik, gesprongen vanaf het hoge dak. Ook dat hoort bij de ervaringen die een huismeester tijdens zijn werk opdoet.

Als huismeester van een flat met sociale huurwoningen maak je van alles mee

De coronacrisis gaat kalm aan de flat voorbij

In maart 2020 werd Nederland geconfronteerd met de coronacrisis. Er werden maatregelen genomen. De huismeester van de sociale flat mocht geen inloopspreekuur meer houden voor de bewoners. Het contact gaat nu via de telefoon. Maar druk is het niet. Als er per dag 2 keer wordt gebeld dan houdt het wel op. Toen een bewoner met een psychische stoornis op zijn balkon brand stichtte moest de huismeester er heen met een collega. Dat is wel lastig als je anderhalve meter afstand moet houden. Maar verder maakt de pandemie zijn werk niet extra moeilijk.

Op zijn ronde langs de flat mijdt hij nog altijd het grasveld. Ook al worden er vandaag de dag geen kasten en bankstellen meer over het balkon gekieperd omdat de boetes bij ontdekking wie de dader is behoorlijk hoog zijn, er vliegt nog steeds van alles over de balkonranden en over het grasveld blijft een hachelijke onderneming. Maar desondanks doet de huismeester zijn werk nog steeds met plezier.

Bron: NRC Next