Afkoeling op de huizenmarkt lijkt serieus door te zetten

18 oktober 2022

De afkoeling op de huizenmarkt zet door. NVM, de overkoepelende organisatie van makelaars, meldt een gemiddelde prijsdaling van bijna 6% over het 3e kwartaal van 2022. De prijsdaling is een vergelijking met het 2e kwartaal van 2022. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar was er sprake van een stijging met 2%. Deze stijging staat in geen vergelijking met de percentages van rond de 20% eerder in 2022. De gemiddelde verkoopprijs van een woning daalde met 25.000 euro naar €425.000. Zoals meestal is Amsterdam de trendsetter. In de hoofdstad daalden de prijzen het hardst. Dit is vaak een indicatie voor de ontwikkeling van de huizenprijzen in de rest van Nederland.

Kopers terughoudend

Een aantal ontwikkelingen zorgen voor afkoeling op de huizenmarkt. De oorlog in Oekraïne geeft veel onzekerheid. De inflatie en hypotheekrente zijn fors gestegen. En niet te vergeten de hoge kosten voor stroom en gas. Dit zorgt ervoor dat kopers minder kunnen lenen voor een huis en er dus lager wordt geboden. Kopers hebben wel meer keuze. In het derde kwartaal stonden er zo’n 30.000 woningen te koop. Dat is een toename van 22% vergeleken met een kwartaal eerder. Kijkend naar 2021 is het aantal beschikbare koopwoningen zelfs met 80% gestegen. Alles wijst er op dat huiseigenaren met verkoopplannen nerveus worden. Woningen worden eerder te koop gezet omdat mensen bang zijn de boot te missen vanwege de onrust op de huizenmarkt. Huizen staan ook wat langer te koop, gemiddeld 48 dagen. Dat is zo’n 14 dagen langer dan in het tweede kwartaal van 2022.

Afkoeling op de huizenmarkt lijkt serieus in te zetten

Woningmarkt nog niet genormaliseerd

Volgens de NVM is de woningmarkt nog niet genormaliseerd. Daarvoor is het aanbod nog niet toereikend genoeg. Er worden nog steeds te weinig huizen aangeboden en het aanbod is niet heel divers. De meerderheid van de woningen, 64% wordt boven de vraagprijs verkocht. Wel daalt het bedrag dat wordt overboden. Dit ligt nu op zo’n 3%. De afgelopen jaren werd er gemiddeld 9% meer dan de vraagprijs geboden.

Stagnatie bij verkoop nieuwbouwwoningen

Opvallend is de haperende verkoop van nieuwbouwwoningen. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen en bouwkavels daalde met een derde ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. NVM makelaars wijten dit aan de hoge prijzen.  De vraagprijs voor een nieuwbouwwoning ligt op gemiddeld 496.000 euro. De prijzen voor nieuwbouw dalen ook nog niet, die stegen in het derde kwartaal van 2022 met gemiddeld 8% ten opzichte van een jaar eerder. Daarnaast worden er vooral appartementen gebouwd. Dit maakt de doelgroep voor nieuwbouw beperkt. De helft van de nieuwbouwwoningen die in het tweede kwartaal beschikbaar kwamen is nog niet verkocht.

Bron: Het Financieele Dagblad