Aedes wil dat fabriekswoningen een landelijk keurmerk krijgen

1 mei 2022

Aedes, de overkoepelende organisatie van woningcorporaties, pleit voor een landelijke goedkeuring voor fabriekswoningen. De voorzitter van Aedes, Martin van Rijn, geeft aan dat er op die manier sneller kan worden gebouwd. Nu moet er steeds weer een goedkeuringsprocedure worden doorlopen als er in een andere gemeente dit soort woningen gepland worden. Fabriekswoningen kenmerken zich juist door de snelle realisatie. Dit is zeer wenselijk vanwege de grote woningnood in Nederland.

Vergelijking met auto’s

Van Rijn maakt voor de goedkeuring van fabriekswoningen een vergelijking met auto’s. Als een auto is goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) dan mag die in het hele land de weg op. De eigenaar hoeft dan niet bij elke gemeente of provincie toestemming te vragen om te rijden. Misschien een wat absurde vergelijking, maar het komt in feite op hetzelfde neer als we kijken naar fabriekswoningen. Die worden immers gemaakt volgens een standaardconcept en zijn hetzelfde of ze nu in Groningen, Zeeland of Utrecht worden neergezet.

Aedes wil dat fabriekswoningen een landelijk keurmerk krijgen

Steeds meer woningen komen uit de fabriek

Woningfabrikant Van Wijnen verbaast zich ook over de huidige gang van zaken als het gaat om de goedkeuring voor fabriekswoningen. De huizen worden weliswaar naar wens van de opdrachtgever gemaakt, maar veel aan de woningen is standaard. Juist daarom kan er zoveel worden bespaard op de bouwkosten. Van Wijnen is marktleider als het gaat om fabriekswoningen en wil de capaciteit de komende jaren flink uitbreiden. Hiervoor wordt in 2022 een tweede fabriek gerealiseerd. Ook de overheid ziet kansen voor fabriekswoningen en streeft ernaar dat vanaf 2030 jaarlijks minimaal 50.000 van dit soort woningen in Nederland worden gebouwd.

Bron: Het Financieele Dagblad