Advies RIVM: Schakel recirculerend ventilatiesysteem liever uit

27 augustus 2020

Een recirculerend ventilatiesysteem is een mogelijke verspreider van het coronavirus, zo blijkt uit onderzoek. Dit soort systemen voeren geen verse buitenlucht aan maar verversen de lucht in een ruimte door deze rond te laten stromen. Het RIVM adviseert om dit soort systemen uit te schakelen. Voor deze systemen wordt vaak gekozen omdat ze energiezuinig zijn. Ook scholen maken er gebruik van. Nu de zomervakantie op zijn eind loopt adviseert het RIVM om de systemen te controleren en ze liever niet te gebruiken als de lucht wordt rondgepompt zonder dat deze wordt ververst.

Onderzoek na uitbraak Covid-19 in Maarssens verpleeghuis

Na een uitbraak van het Covid-19 virus in een verpleeghuis in Maassluis werd een onderzoek ingesteld naar een mogelijke oorzaak. Hieruit kwam naar voren dat een recirculerend ventilatiesysteem mogelijk de boosdoener was. Het rapport hierover was vertrouwelijk maar lekte uit en kwam in handen van de pers. Naar aanleiding van de uitkomst van dit onderzoek adviseert het RIVM dergelijke systemen uit te schakelen als ze worden gebruikt voor ruimtes waar meer dan 1 persoon verblijft. Overigens laat de GGD in de regio Maassluis weten er nog niet zo zeker van te zijn dat het ventilatiesysteem de oorzaak was van de uitbraak in het verpleeghuis. De GGD was betrokken bij het onderzoek en volgens de uitkomsten stond het systeem in een te lage stand om een rol te kunnen spelen bij de verspreiding. Desondanks pleit ook de GGD voor terughoudendheid met dergelijke ventilatiesystemen.

Advies RIVM Schakel recirculerend ventilatiesysteem liever uit

Zorg voor een goed ingeregeld systeem

Het is belangrijk dat het systeem goed is ingeregeld en dat er voldoende verse lucht van buiten wordt aangevoerd. De meeste moderne systemen kunnen zo worden ingesteld dat er meerdere keren per uur verse buitenlucht wordt aangezogen. Als dit 3 tot 5 keer per uur gebeurt zou dat voldoende moeten zijn. Natuurlijk is het ideaal als er ook ramen open kunnen om direct verse buitenlucht binnen te laten. Het wordt aangeraden om de recirculerende ventilatiesystemen in een gebouw regelmatig te laten controleren om te beoordelen of ze nog goed functioneren en juist zijn ingesteld.

Bron: Het Financieele Dagblad