De Achterhoek wil het woord ‘krimp’ niet meer horen

22 mei 2022

Wethouder Willem Buunk van de gemeente Bronckhorst reageert geïrriteerd als een verslaggever het woord ‘krimpgemeente’ in de mond neem.t Het ‘k-woord’ noemen ze het op het gemeentehuis, en dat woord mag niet meer worden genoemd. Zeker niet nu de Achterhoek als regio duidelijk in de lift zit. De woningbouw bloeit weer, want steeds meer mensen ontdekken dat het er goed wonen is. Jarenlang werden er in deze regio geen huizen gebouwd. Nieuwbouwprojecten werden soms nog wel gerealiseerd, maar de woningen bleven leeg staan omdat er simpelweg geen vraag naar was. Maar het besluit om maar helemaal niet meer te bouwen uit angst voor leegstand had natuurlijk ook als gevolg dat mensen uit de regio noodgedwongen vertrokken terwijl ze liever hadden willen blijven. Met de woningnood anno 2022 keerde het tij.

Er wordt weer gebouwd in de Achterhoek

Ondernemers zijn blij dat het tij nu lijkt te keren. Er worden weer huizen gebouwd in de Achterhoek. Deze woningbouw trekt hopelijk voldoende mensen aan om personeelstekorten te voorkomen of op te lossen. Jarenlang hadden ondernemers moeite om hun bedrijf draaiend te houden omdat potentieel personeel er niet wilde wonen of niet kon wonen omdat er geen huizen waren. En in de Achterhoek zitten niet de minste bedrijven. Zo is er een fabriek voor industriële bakmachines gevestigd die wereldwijd klanten heeft. Dergelijke bedrijven zien nu een voorzichtige kentering. Mensen uit de Randstad die het groen en de rust ontdekken, maar ook oorspronkelijke bewoners die terugkeren. Daarnaast biedt de Achterhoek woonruimte aan arbeidsmigranten en statushouders. Ce uitbraak van corona doet er nog een schepje bovenop: Thuiswerken is helemaal ingeburgerd en dat kun je prima doen vanuit je ruime woning met tuin in de Achterhoek.

De Achterhoek wil het woord krimp niet meer horen

De maakindustrie floreert

De Achterhoek staat van oudsher bekend om de ijzererts die in de grond zat. Een aantal ijzergieterijen is inmiddels opgedoekt, maar daar zijn nieuwe bedrijven voor in de plaats gekomen. Bedrijven die dingen maken waar veel vraag naar is. Niet allemaal zo groot als Kaak, de producent van de industriële bakmachines, maar desondanks marktleider in hun branche. De vergrijzing en de kromp geven soms zorgen over de toekomst. Maar de nieuwe politieke wind die door de Achterhoek waait geeft hoop. Er worden weer plannen gemaakt om te bouwen. Er is nog ruimte genoeg en de krapte op de huizenmarkt in de Randstad lokt hopelijk nog meer mensen naar het rustige, ruime en gastvrije oosten van Nederland.

Bron: Het Financieele Dagblad