ABP en Greystar Investeren in Middenhuurwoningen

26 juni 2024

Grootschalige Investering in Betaalbare Woningen

Het Nederlandse pensioenfonds ABP en de internationale vastgoedbelegger Greystar hebben een joint venture gevormd om het tekort aan middenhuurwoningen in Nederland aan te pakken. Samen investeren ze €420 miljoen in de bouw van 1500 huurwoningen, waarvan twee derde valt in het sociale en middenhuursegment met een huurprijs van maximaal €1200 per maand. ABP draagt €400 miljoen bij aan deze investering, passend bij hun ambitie om de komende zes jaar €5 miljard te investeren in nieuwe betaalbare huurwoningen in Nederland.

Focus op Belangrijke Beroepen

ABP richt zich met deze investering op het ondersteunen van mensen in sleutelberoepen zoals politieagenten en leraren, die vaak moeite hebben om betaalbare huisvesting te vinden. Een woordvoerder van ABP benadrukt dat, naast het waarborgen van pensioenen, het fonds ook graag bijdraagt aan het verminderen van het woningtekort.

Eerste Project in Leiden

Het eerste project van de joint venture is de aankoop van 780 energiezuinige appartementen in Leiden, ontwikkeld door Ten Brinke Lubro en gepland voor oplevering in 2027. De appartementen variëren van 45 tot 65 vierkante meter, met alleen de vrije sector huurwoningen die groter zijn. Naast dit project, zijn er nog een of twee projecten in de Randstad gepland.

Signaal aan de Markt

ABP en Greystar willen met hun samenwerking een duidelijk signaal afgeven dat investeren in betaalbare huurwoningen rendabel blijft, ondanks de aanstaande uitbreiding van de huurregulering. De Eerste Kamer debatteert binnenkort over de Wet betaalbare huur, die ook woningen met 142 tot 186 punten onder huurregulering zal laten vallen, met een maximale maandhuur van €1123. Voor nieuwbouwprojecten die voor 2028 starten, zoals die van ABP en Greystar, geldt een opslag van 10% bovenop de gereguleerde huurprijs.

Rendement en Ontwerpuitdagingen

Hoewel zowel ABP als Greystar geen details geven over het verwachte rendement van de Leidse appartementen, benadrukt Greystar’s directeur Nederland, Mark Kuijpers, het belang van efficiënt ontwerpen. Om projecten rendabel te houden, moeten ‘loze vierkante meters’ vermeden worden, wat soms resulteert in kleinere woonoppervlakken. In Leiden helpt de lagere grondprijs en de efficiënte bouwplaats bij het beheersen van de bouwkosten.

Conclusie: Bijdragen aan Betaalbare Huisvesting

De samenwerking tussen ABP en Greystar toont aan dat er ondanks strengere huurreguleringen nog steeds mogelijkheden zijn voor rendabele investeringen in betaalbare huurwoningen. Met hun gezamenlijke inspanningen hopen ze een verschil te maken in de krappe Nederlandse woningmarkt, vooral voor mensen in sleutelberoepen die hard getroffen worden door het woningtekort.

Bron: fd.nl