Het aantal afgesloten hypotheken daalt fors in het tweede kwartaal 2021

6 juli 2021

Er is sprake van een daling van het aantal aangevraagde nieuwe hypotheken. De Hypotheker, de grootste onafhankelijke hypotheekadviseur in Nederland meldt dat in het tweede kwartaal van 2021 het aantal nieuw aangevraagde leningen voor een woning met 22% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Er zou dus sprake kunnen zijn van een verzadiging van de woningmarkt. De Hypotheker maakt daarbij wel de kanttekening dat er in 2020 extreem veel woningen van eigenaar wisselden als gevolg van de coronacrisis.

Het aantal afgesloten hypotheken daalt fors in het tweede kwartaal 2021

Minder hypotheken voor de aankoop van een woning

Wat verder opvalt is dat er meer hypotheken werden aangevraagd voor verbouwing of verduurzaming en minder voor de aankoop van het huis. In 2019 was 70% van de aangevraagde hypotheken bedoeld voor de aankoop van een woning. In het tweede kwartaal van 2021 was dat de helft. De hoogte van de afgesloten hypotheek steeg wel, wat valt te verklaren door de nog steeds stijgende huizenprijzen. De stijging van het hypotheekbedrag bedroeg ten opzichte van 2020 gemiddeld 12% en liep op naar € 326.000.

Toch een stijging van het aantal hypotheekaanvragen

Ondanks dat er een daling te zien is bij de nieuwe hypotheken, hadden hypotheekverstrekkers nog steeds voldoende werk. Dat kwam door de forse stijging van huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten omdat ze willen profiteren van de historisch lage rentestanden. Een kart van de aanvragen had betrekking op een verzoek om lagere rente. Een kleiner deel betrof aanvragen voor een aanvullende hypotheek voor een verbouwing. Ondanks dat de hypotheekrente de afgelopen periode licht is gestegen verwacht De Hypotheker nog geen structurele stijging. De hypotheekrente zal ook de komende periode op een stabiel laag niveau blijven, zo luidt de prognose.

Bron: Het Financieele Dagblad