4,5 miljard airco’s op de wereld dragen bij aan afkoeling maar ook aan opwarming van de aarde

1 augustus 2022

De aarde warmt op en dus is er meer behoefte aan airconditioning. Maar het gebruik van airco zorgt er juist weer voor dat de aarde opwarmt, omdat deze installaties enorm veel energie verbruiken. Schattingen gaan ervan uit dat er aan het einde van de 21e eeuw zo’n 4,5 miljard airco’s op onze aarde zijn. Die zorgen samen voor een halve graad opwarming door hun energieverbruik.

Koeling is soms bittere noodzaak

Het is geen kwestie van mensen adviseren of zelfs gebieden om hun airconditioning niet aan te zetten. Soms kan dat niet anders. Als de buitentemperatuur boven de lichaamstemperatuur van de mens stijgt en het in de nachten maar amper afkoelt, dan is ons lichaam niet meer in staat om de temperatuur op een natuurlijke manier, door te zweten, te reguleren. Een airconditioning is wel in veel gevallen weggelegd voor de rijken op deze aarde. Huizen in Japan en de VS zijn in 90% van de gevallen voorzien van een airco. In de warmste streken van de wereld is dat slechts 8%. Maar omdat airco’s goedkoper worden komt hier in de toekomst verandering in. Vooral in India groeit het aantal hard.

4,5 miljard airco’s op de wereld dragen bij aan afkoeling maar ook aan opwarming van de aarde

IEA maakt zich zorgen

Het Internationaal Energie Agentschap maakt zich zorgen over het snelgroeiend aantal airconditioners in de wereld. Die moeten, om koele lucht te leveren, immers hun warme lucht ook weer kwijt. Naast het feit dat ze veel stroom gebruiken zorgen ze ook op die manier voor opwarming. De verwachting is dat alle airco’s op de wereld uiteindelijk een stroomverbruik opeisen van 6.200 terawattuur. Dat is net zo veel als 6.200 miljard stofzuigers een uur laten werken.

Uitstoot van broeikasgas

Airco’s hebben nog een nadeel. Ze werken met koelvloeistof die hfk’s bevat. De techniek van de meeste airconditioners is gebaseerd op een uitvinding die werd gedaan aan het begin van de 20e eeuw. Als hier niet snel innovatie op wordt gepleegd dan zijn airconditioners uiteindelijk verantwoordelijk voor 10% van de uitstoot van broeikasgassen. Eerder werden er cfk’s gebruikt, maar die zorgden ervoor dat het gat in de ozonlaag schrikbarend snel groter werd. Ook de hfk’s moeten uiteindelijk verdwijnen. Er zijn afspraken gemaakt om de uitstoot daarvan tot 2047 met minimaal 80% te verminderen.

Innovaties op de markt

Inmiddels is ‘men’ er wel van overtuigd dat er iets moet worden gedaan om airconditioners milieuvriendelijker te maken. Er worden prijsvragen uitgeschreven onder studenten om met alternatieven e komen voor de huidige, verouderde systemen. Stel dat alle inwoners van India die zich in de toekomst een airco kunnen veroorloven, zouden kiezen voor een milieuvriendelijk apparaat, dan zou dit een besparing kunnen opleveren van 380 miljard dollar en het zou betekenen dat India 40% van zijn klimaatdoelen realiseert.

Bron: NRC