21% stijging in aantal miljoenenwoningen

11 mei 2020

Het aantal miljoenenwoningen in Nederland neemt toe. Het gaat dan allang niet meer alleen maar om Amsterdamse Grachtenpanden. In 2019 steeg het aantal van 54.000 naar 65.000. Dit zijn allemaal woningen die meer dan €1.000.000,- waard zijn.

Stijging van de prijs

De voornaamste reden waarom er meer miljoenenwoningen zijn, is de prijsstijging. De huizenprijs is zo’n zeven procent opgelopen in het afgelopen jaar. Een aanzienlijk deel van de 11.000 nieuwe woningen in dit segment is opgeklommen uit een lagere prijsklasse. Nieuwbouw vormt maar een klein deel van de nieuwkomers.

21 procent stijging in aantal miljoenenwoningen

Prijs van rijtjeshuizen

Opvallend is dat de zogenaamde doorsneewoningen ook meer en meer tot de miljoenenwoningen gaan behoren. Het gaat dan niet om ruime villa’s in Wassenaar of een grachtenpand in Amsterdam. Het gaat dan om rijtjeshuizen van maximaal 200 vierkante meter oppervlakte in goede buurten.

Duidelijke buurten

De ontwikkeling is te zien in hele buurten. Zo is in sommige delen nabij station Amsterdam-Zuid sprake van miljoenenwoningen in 4 op de 5 gevallen. Dit is op een aantal plekken in het land aan de orde voor hele buurten.

Bron: Het Financieele Dagblad