Zuid-Holland werkt aan thuiswerkhubs om het aantal forensen te verminderen

23 augustus 2021

In 18 gemeenten in de provincie Zuid-Holland wordt onderzocht of er thuiswerkhubs kunnen worden gerealiseerd. Sinds de coronacrisis is thuiswerken het devies, maar dat is voor lang niet iedereen haalbaar. Soms is thuiswerken niet mogelijk omdat de faciliteiten ontbreken. Soms kan het niet omdat de thuis rondlopende kinderen te veel aandacht opeisen. In dat soort gevallen kan het een prima oplossing zijn om je werk te doen op een goed gefaciliteerde plek waar je over alle gemakken van een kantoor beschikt maar waarvoor je niet anderhalf uur hoeft te reizen of langdurig in de file hoeft te staan.

Zuid-Holland werkt aan thuiswerkhubs om het aantal forensen te verminderen

Thuiswerkhubs op dichtbevolkte plaatsen

Er worden met name in de grote steden al flexwerkplekken aangeboden. In een kantoor kan een bedrijf of een zzp’er een kantoorruimte flexibel huren om daar rustig te kunnen werken. De thuiswerkhubs in Zuid-Holland onderscheiden zich doordat ze juist zijn gevestigd op minder aantrekkelijke plaatsen. Er is geen uitgebreid OV aanbod, waardoor mensen die in deze regio’s werken geneigd zijn om met de auto naar kantoor te reizen. Door de thuiswerkhub kan het aantal files en ook de uitstoot van CO2 worden verminderd. De provincie ziet kansen en gaat daarom in gesprek met 18 gemeenten om te bekijken of een thuiswerkhub een optie. Daarbij wordt ook nadrukkelijk naar het eigen personeel gekeken. Kunnen zij gebruik maken van een thuiswerkhub of kan er misschien kantoorruimte met andere organisaties of bedrijven worden uitgewisseld.

Slimmer Reizen in Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland vroeg in een enquête onder de inwoners of zij ideeën hadden om de bereikbaarheid van en binnen Zuid-Holland te verbeteren. Er werden 47 plannen voorgesteld. Eén daarvan was de thuiswerkhub. Dit idee werd onder meer door de TU Delft zeer kansrijk geacht. Daarom gaat de provincie hier nu mee aan de slag. Wellicht kan er al op zeer korte termijn gebruik worden gemaakt van beschikbare kantoorruimte op fietsafstand van de woning of met goede aansluiting op het openbaar vervoer.

Bron: Zuid-Holland.nl