Zorgwoningen voor ouderen in trek bij vastgoedbeleggers

16 januari 2023

Beleggers investeren graag in zorgvastgoed, zo blijkt uit cijfers over 2022. De investeringen bedroegen over dat jaar ruim 1,3 miljard euro. Dat lijkt goed nieuws, maar dat is het niet. Onderzoekers van Capital Value concluderen namelijk dat er vooral werd geïnvesteerd in bestaand vastgoed. Nieuwe projecten zijn er nauwelijks. Dat is zorgelijk, want door de vergrijzing is er steeds meer behoefte aan goede huisvesting voor ouderen.

Wachtlijsten lopen op

De wachtlijsten voor mensen die een zorgwoning of opname in een instelling nodig hebben loopt op. Dit constateert Manon Kuipers van Capital Value. Dat er nauwelijks wordt geïnvesteerd in nieuwbouw is dan ook een ontwikkeling die zorgwekkend is. Daarnaast kampen instellingen ook nog eens met forse personeelstekorten. Zorginstellingen krijgen minder budget voor huisvesting en worden net als iedereen geconfronteerd met de fors opgelopen inflatie. Dit zorgt ervoor dat nieuwbouwprojecten worden uitgesteld of zelfs worden gecanceld.

Zorgwoningen voor ouderen in trek bij vastgoedbeleggers

Vooral institutionele beleggers profiteren

Niet alle beleggers met zorgvastgoed in hun portefeuille doen goede zaken. Uit het rapport van Capital Value blijkt dat vooral institutionele beleggers garen spinnen bij de huidige markt. Door de opgelopen rente hadden vooral beleggers die veel leningen oftewel vreemd vermogen investeren, het moeilijker. Bijna driekwart van de investeringen in zorgwoningen in 2022 kwam van institutionele beleggers

Bron: Het Financieele Dagblad