Zonnepanelen weer in trek: salderingsregeling biedt zekerheid

11 maart 2024

Vraag naar zonnepanelen stijgt

De vraag naar zonnepanelen is weer sterk gestegen sinds de Eerste Kamer in februari besloot de salderingsregeling in stand te houden. Installateurs zagen de vraag sinds de zomer fors dalen door onduidelijkheid over de toekomst van deze subsidie.

Salderingsregeling gehandhaafdEigenaren van zonnepanelen krijgen van Eneco veel minder uitgekeerd voor hun terug geleverde stroom

De Eerste Kamer verwierp in februari een voorstel om de salderingsregeling af te schaffen. De regeling houdt in dat mensen met zonnepanelen de stroom die ze terugleveren aan het net kunnen wegstrepen tegen de stroom die ze gebruiken. Dit zorgt voor een lagere energierekening.

Toename vraag

Installateurs melden een flinke toename van de vraag naar zonnepanelen sinds de Eerste Kamer de salderingsregeling heeft gehandhaafd. Sommige bedrijven zien zelfs een verdubbeling van het aantal aanvragen.

Voor- en nadelen saldering

De salderingsregeling heeft voor- en nadelen. Enerzijds stimuleert het de installatie van zonnepanelen, wat goed is voor de energietransitie. Anderzijds kost de regeling de overheid en energieleveranciers geld, wat doorberekend wordt aan alle energieverbruikers.

Uitdagingen voor het net

De toenemende populariteit van zonnepanelen zorgt voor uitdagingen voor het elektriciteitsnet. Op zonnige dagen wordt er meer stroom geproduceerd dan dat er verbruikt wordt, waardoor omvormers van zonnepanelen automatisch uitschakelen. Dit kan worden opgelost door meer stroom te gebruiken op zonnige momenten, of door de netcapaciteit te vergroten.

Toekomst van de salderingsregeling

De salderingsregeling wordt geleidelijk afgebouwd. Vanaf 2025 wordt de terugvergoeding voor geleverde stroom stapsgewijs verlaagd. In 2031 vervalt de regeling helemaal.

Bron: fd.nl