Zo bespaart Sauna De Zoutkamp energie

9 oktober 2022

Niet alleen particulieren, vooral ook ondernemers hebben last van de hoge energieprijzen. Sauna De Zoutkamp zoekt daarom naar mogelijkheden voor energiebesparing. De sauna opende zijn deuren feestelijk in 2020. Dat duurde niet lang, want 5 dagen later moesten die alweer dicht vanwege coronamaatregelen. In de periode daarna ging het ook niet van een leien dakje. Periodes van open mogen zijn werden afgesloten met verplichte sluitingen vanwege corona. Toen deze ellende eindelijk voorbij was stegen de energieprijzen. Dit werd nog erger toen Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel. Eigenaar Joan Peerdeman moest heel creatief zijn om de kosten voor stroom en gas binnen de perken te houden.

Verwarming uit

Een plan voor een biomassa installatie sneuvelde omdat de lockdowns te lang duurden. Daarom moesten er drastische maatregelen worden genomen. De verwarming gaat nu ’s avonds uit en de volgende ochtend weer aan. Daarvoor met Peerdeman ’s morgens een uur eerder opstaan, want de gasten willen natuurlijk wel comfort. Om warmte vast te houden worden de zwembaden in de nacht met zeil afgedekt. Maar problemen zijn er nog steeds. De energierekening voor Sauna De Zoutkamp zijn gestegen van gemiddeld 1.600 euro per maand maar minimaal 8.000 euro per maand. Een bedrag wat niet is op te brengen, zo constateert de eigenaar somber.

Zo bespaart Sauna De Zoutkamp energie

Serre verplaatst

De grootste ingreep is het verplaatsen van de serre. Die stond eerst op ruime loopafstand van het saunagebouw. De serre staat nu praktisch voor de deur. Gasten die verkoeling willen krijgen u geen koude maar lauwe lucht waar ze in stappen. Ook op die manier worden de energiekosten beperkt. Bij de uitgang richting serre hangt een warmtegordijn. Een airco zorgt ervoor dat warme lucht niet naar buiten kan en koude lucht niet naar binnen. Hiervoor wordt hetzelfde principe gebruikt als bij winkels in de winter. Tijdens de zomermaanden kon de sauna op deze manier de helft aan stookkosten besparen. Tijdens de wintermaanden zal de besparing op hooguit 15% uitkomen.

Hoop op steun van de overheid

Joan Peerdeman hoopt dat de prijzen voor gas en stroom in de eerste maanden van 2023 weer gaan dalen. Als dat niet gebeurt, hoopt hij op steun van de overheid. Als dat niet gebeurt dan kan de sauna hooguit nog tot de winter open blijven. Dat zou natuurlijk enorm zonde zijn. De verwachtingen waren hooggespannen bij de opening. Maar net als veel andere ondernemers breken er ook voor Peerdeman zeer onzekere tijden aan.

Bron: Het Financieele Dagblad