De zaken bij WDP gaan nog goed, maar: ‘2021 wordt een uitdaging’

13 augustus 2020

Ontwikkelaar en belegger in logistiek vastgoed WDP doet op dit moment nog steeds goede zaken. Maar Joost Uwents verwacht dat deze trend zich niet zal voortzetten. In het tweede kwartaal van 2020 wist WDP nog verschillende nieuwe projecten binnen te halen en presteerde daardoor boven verwachting goed. Maar voor 2021 wordt rekening gehouden met een heel ander scenario. Er wordt rekening mee gehouden dat zo’n 5% van de huidige huurders van hun vastgoed dit of volgend jaar failliet zal gaan. Dat betekent dat voor deze panden nieuwe huurders moeten worden gezocht. Of dat gaat lukken wordt afwachten.

Meer behoefte aan logistiek vastgoed door corona

De coronacrisis heeft een positief effect op de behoefte aan logistiek vastgoed. Bedrijven doen meer zaken online en willen hun producten snel kunnen leveren. Dan is het nodig om het voorraadbeheer goed op orde te hebben. Mede daardoor merkt belegger in logistiek vastgoed WDP dat er meer behoefte is aan opslagruimte. Daar staat natuurlijk tegenover dat sommige bedrijven juist minder behoefte hebben aan opslag omdat ze minder opdrachten en orders krijgen.

De zaken bij WDP gaan nog goed, maar 2021 wordt een uitdaging

750 mln aan nieuwe opdrachten

In de afgelopen periode sinds half 2019 haalde WDP maar liefst 750 mln aan nieuwe projecten binnen. Dat is de helft van het ‘groeimodel’ waarmee het bedrijf rekening houdt voor de periode 2019-2023. Bijna de helft van de groei werd in Nederland behaald en dat stemt topman Uwents uiteraard tevreden. Steeds meer winst komt uit andere landen zoals België en Bulgarije, maar Nederland is nog steeds een belangrijke markt. Inmiddels is al 94% van de huurpenningen over het eerste halfjaar van 2020 binnen. WDP verwacht niet dat het komt tot kwijtschelding van huren. Slechts 4% van de huurders heeft om uitstel van betaling gevraagd. Het bedrijf verwacht eind dit jaar een winst van €0,95 tot €1,- per aandeel te kunnen bijschrijven.

Bron: Het Financieele Dagblad