Woningbezitters hebben een buffer voor drie maanden

15 juni 2020

Nu de coronacrisis om zich heen grijpt, blijkt dat woningbezitters en starters minder buffers hebben dan gehoopt. Eén op de drie huisbezitters komt al binnen drie maanden in problemen bij een beperkt inkomen. Eén op de twee kan het maximaal een half jaar volhouden.

Niet altijd voldoende ruimte

De cijfers komen naar voren na onderzoek van ING. Een deel van de ondervraagden had liever meer opzij gelegd. Een ander deel had daar simpelweg de mogelijkheid niet toe. Eén op de drie had dit wel gekund, maar koos voor vakanties, een auto of uitgaan.

Woningbezitters hebben een buffer voor drie maanden

Minder vertrouwen in de woningmarkt

Het is niet zo dat de woningbezitters nu al denken hulp nodig te hebben op termijn. Dit geldt zowel voor de ondervraagden met een vaste baan, als die met een flexibele baan. Wel is het zo dat de woningbezitters snel hun vertrouwen in de woningmarkt verliezen. De daling was nooit eerder zo sterk als nu het geval is.

Kopen en verkopen

Woningbezitters zijn vooral pessimistisch als het om de huizenprijzen gaat. Ze rekenen er bovendien op dat de hypotheekrente gaat stijgen. Dit komt nog bovenop de zorg over mogelijke werkloosheid. Wel zien ze het nog altijd als een gunstig moment om te kopen en denken ze dat kopen nog even gemakkelijk gaat.

Geen verschil op de markt

Dit is ook terug te zien in de daadwerkelijke cijfers. Het is nog altijd zo dat er veel huizen worden verkocht. Dit komt volgens kenners vooral doordat de hypotheekrente minder hard stijgt dan verwacht en er nog altijd een woningtekort is.

Hinken op twee gedachten

Door de situatie is het voor veel woningbezitters hinken op twee gedachten. Enerzijds wordt een daling van de huizenprijzen verwacht. Aan de andere kant zien velen het niet als het geschikte moment om te verkopen. Dit komt door de onzekerheid van de huidige situatie.

Bron: Het Financieele Dagblad