Je woning verduurzamen kost niet alleen geld, maar ook geduld

24 mei 2022

Wie zijn woning energiezuiniger wil maken moet niet alleen een flinke spaarpot hebben, maar ook een flinke dosis geduld. De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat steeds meer mensen hun woning willen verduurzamen. Bedrijven die de werkzaamheden moeten uitvoeren, zoals het plaatsen van isolatie, zonnepanelen en warmtepompen, kunnen het werk niet meer aan. Veel bedrijven hebben daarom een stop op het aannemen van opdrachten gezet voor 2022. Een gebrek aan vakkundig personeel maar ook aan materialen noodzaakt hen tot het nemen van deze stap.

Lockdowns in China

In China zitten of zaten grote steden als Shanghai langdurig in lockdown vanwege een uitbraak van corona. Daardoor stagneert de aanvoer van zonnepanelen en omvormers, die voornamelijk in dit land worden geproduceerd. Daarnaast is er vertraging bij het transport omdat er ook in de havens niet werd gewerkt. Een leverancier van zonnepanelen heeft nu al een wachttijd van minstens 3 maanden. De directeur verwacht niet dat hier op korte termijn verandering in gaat komen. Naast de trage levering van onderdelen kampt hij net als veel collega’s met een tekort aan installateurs. Er zijn huiseigenaren die inmiddels wel zonnepanelen op hun dak hebben liggen, maar de omvormer om de gelijkstroom naar wisselstroom om te zetten is nog niet geïnstalleerd, om de simpele reden dat deze apparaten momenteel nergens leverbaar zijn.

Je woning verduurzamen kost niet alleen geld, maar ook geduld

Ook isoleren wordt duurder

Wie zijn woning energiezuiniger wil maken door te isoleren is ook flink duurder uit. Zowel dubbel glas als glaswol, nodig voor isolatie van spouwmuren en daken, werden flink duurder. Voor de productie van dubbel glas is gas nodig, en voor de productie van glaswol wordt benzeen gebruikt, dit wordt gewonnen uit aardolie. En ook als je je woning wilt laten isoleren is geld niet het enige wat je moet hebben. Ook hier is geduld een schone zaak. Sommige bedrijven hebben pas in de loop van 2023 weer ruimte in hun agenda.

Wachten met investeren waarschijnlijk niet zinvol

Deskundigen verwachten dat het geen zin heeft om investeringen om je woning energiezuiniger te maken waarschijnlijk niet zal lonen. De kans is vrij klein dat prijzen na verloop van tijd weer gaan dalen. Verdere prijsstijgingen liggen eerder in de lijn der verwachting. Dus is het voor woningbezitters toch aan te raden om nu offertes te vragen zodat ze in ieder geval niet met nog hogere kosten worden geconfronteerd.

Bron: NRC