Wonderwoods is het nieuwe prestigeproject van VolkerWessels

28 maart 2023

Bouwbedrijf VolkerWessels bouwt met Wonderwoods in Utrecht opnieuw een ‘groen gebouw’ met beplanting op het dak en aan de gevels. Eerder leverde de bouwer al de Trudo Toren in Eindhoven op en Valley aan de Amsterdamse Zuidas. Het grote voorbeeld is het beroemde Bosco Verticale in het Italiaanse Milaan. Wonderwoods moet daar dicht bij in de buurt komen. Architect Stefano Boeri is ook betrokken bij het ontwerp van de nieuwe groene toren in Utrecht.

Gedegen voorbereiding

Het bouwen van het pand vergt extreem veel voorbereiding. Het is niet een kwestie van even een paar bakken aan de gevel hangen die precies over de doorgestorte vloeren vallen. De bomen en struiken die straks langs de gevel van Wonderwoods gaan groeien krijgen ook een uitgebalanceerd systeem voor drainage en hemelwaterafvoer. De betonnen bakken waar de beplanting in wordt gezet komt prefab aan op de bouwplaats. De bakken worden geplaatst met de aarde dan wel kleikorrels al gestort. Daarvoor zijn dan geen kranen meer nodig. De beplanting wordt aangebracht zodra de gevel dicht is.

Innovatieve systemen

Het is natuurlijk niet zo dat de groenvoorziening wekelijks onderhoud krijgt van hoveniers die in hoogwerkers langs de gevels gaan. In de bakken zitten sensoren die veel kunnen sturen. Wordt er veel regen verwacht dan gaan er kleppen open zodat het overtollige hemelwater kan worden afgevoerd naar een bassin in de kelder of rechtstreeks op het riool. Een gespecialiseerd hoveniersbedrijf kan het wel en wee van de bomen en planten nauwgezet monitoren via de computer. Zij doen ook het onderhoud, zoals snoeien. De bewoners en gebruikers mogen dit onzer geen beding zelf gaan doen. Door alle aandacht voor het groen verdwijnt bijna de aandacht voor de functie van de torens. Dat in Wonderwoods uiteindelijk 419 woningen komen, een restaurant, kantoren en andere voorzieningen, mag natuurlijk niet onvermeld blijven.

Wonderwoods is het nieuwe prestigeproject van VolkerWessels

Twee torens

Het complex telt straks twee torens. De hoogste, van 115 meter, is ontworpen door Stefano Boeri. Deze toren is opgetrokken van wit beton met natuursteen en ademt daardoor de typisch Italiaanse sfeer. De tweede toren 70 meter hoog, komt van de tekentafel van MVSA Architects, een Nederlands bedrijf. Deze toren heeft veel glas. De bomen en struiken bevinden zich vooral op het dak. In de NVSA toren worden na de voltooiing lichtshows gegeven van het Japanse bedrijf Nowhere. Dit maakt de bouw voor VolkerWessels wat complexer. Omdat Nowhere met beamers en schermen werkt moesten de plafonds hoger komen. De bouwconstructie moest hiervoor worden aangepast. Nadat dit was gelukt schiet ook de bouw van de NVSA toren goed op. Elke twee weken komt er een verdieping op.

10.000 m2

Als Wonderwoods straks klaar is dan groeien er 400 bomen op de daken, in binnentuinen en in bakken aan de gevels. Daarnaast zijn er 45.000 planten en struiken geselecteerd van duizenden verschillende soorten om de aankleding compleet te maken. In totaal gaat het om 10.000 vierkante meter aan bos en groen. Het gebouw kan zo’n 150 m3 water opvangen en levert een bijdrage tegen hittestress. Ook vangt het groen elk jaar 5.500 kilo stikstof uit de lucht. VolkerWessels levert met dit project dus een belangrijke bijdrage aan klimaatadaptie en natuur inclusief bouwen.

Bron: Cobouw