Werken is net als tennissen: al doende leert men

27 december 2022

Managers breken er zich vaak het hoofd over: Wat is de beste manier voor de aansturing van medewerkers? Moet je ze begeleiden bij alles wat ze doen of moet je ze juist loslaten? Zelf dingen laten ontdekken, fouten maken? Natuurlijk hangt het van de persoon af. De één heeft meer sturing nodig dan de ander. Maar toch neigen leidinggevenden vaak naar te veel ‘handje vasthouden’. Dat bewijst een uniek experiment.

Tennissen

Aan het experiment namen mensen die nooit eerder hadden getennist deel. Zij werden in twee groepen verdeeld. Ze moesten leren tennissen en wel in 2 maanden. De ene groep kreeg daarbij les van ervaren tennisleraren. De andere groep niet. Zij kregen alleen video’s te zien. Hun werd verteld dat ze mee zouden doen in een film. Daarin moesten ze tennissen. Ze hoefde niet goed te zijn. Het moest er alleen goed uitzien. Waar de ballen terechtkwamen die ze sloegen, was niet belangrijk.

De tenniswedstrijd

Na de afgesproken twee maanden werden de twee groepen weer samengevoegd. Ze moesten een tennistoernooi spelen. En wat bleek? De groep die alleen video’s had bekeken en ‘net moest doen alsof’ won de wedstrijd met overmacht. Hieruit blijkt dat de groep die geen directe aansturing had gekregen het heel goed deed. Door te observeren en na te doen wat ze zagen leerden ze de vaardigheden. Hieruit mag de conclusie worden getrokken dat er vaardigheden zijn die niemand je kan uitleggen. Je moet ze leren door ze eindeloos te oefenen. Een conclusie waar veel managers lering uit kunnen trekken.

Bron: Het Financieele Dagblad