Werken aan hele-lange-termijn-doelen: hoe houd je dat vol?

13 februari 2024

Sommige doelen zijn zo groot en complex dat ze pas na vele jaren, of zelfs decennia, gerealiseerd kunnen worden. Hoe houd je je motivatie vast om te werken aan doelen die zo ver in de toekomst liggen? In dit artikel bespreken we vier soorten motivatie die belangrijk zijn voor mensen die werken aan lange-termijn-doelen, en we geven tips om je te helpen vol te houden.

Vier soorten motivatie

1. Mogelijke toekomsten: Stel je voor hoe de toekomst eruit kan zien als je doel bereikt is. Denk aan de positieve impact die je werk zal hebben op de wereld en op toekomstige generaties.
2. Mogelijke zelven: Zie jezelf als een pionier of ontdekkingsreiziger die een belangrijke bijdrage levert aan een grootse missie. Stel je voor hoe je later terugkijkt op je werk met trots en voldoening.
3. Kortetermijnbeloningen: Zoek naar manieren om je werk te belonen, ook al is het einddoel nog ver weg. Dit kan bijvoorbeeld door te focussen op kleine successen, of door waardering te zoeken van anderen.
4. Interesse in het werk: Kies een doel waar je echt gepassioneerd over bent. Als je plezier hebt in je werk, is het veel makkelijker om vol te houden op de lange termijn.

Tips voor het volhouden

Vijf vragen: Stel jezelf de volgende vragen om je motivatie te versterken:

1. Hoe verandert de toekomst uiteindelijk ten goede door mijn werk?
2. Wat zou dat voor mij persoonlijk betekenen?
3. Welke kortetermijnbeloningen kan ik inbouwen in mijn werk?
4. Hoe kan ik mijn sterke punten dagelijks inzetten?
5. Hoe zorg ik voor een gezond evenwicht in mijn agenda?

Praktische vaardigheden: Ontwikkel praktische vaardigheden die je helpen om je inzet vol te houden, zoals het verwerven van steun van familie en vrienden, het slim plannen van je activiteiten, en het focussen op taken die passen bij je interesses en talenten.

Vrijwilligerswerk: Vrijwilligerswerk kan je helpen om je gemotiveerd te houden en je vaardigheden te ontwikkelen. Het is ook goed voor je gezondheid!

Conclusie

Werken aan lange-termijn-doelen is een uitdaging, maar het is zeker mogelijk om je motivatie vast te houden. Door je te focussen op de voordelen van je werk, kortetermijnbeloningen in te bouwen, en je vaardigheden te ontwikkelen, kun je je inzetten voor een betere toekomst, zelfs als die toekomst nog ver weg is.

Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.

Bron: nrc.nl