Kantorenmarkt kan impact ‘welzijnsfactor’ niet meer negeren

24 juli 2017

Bron: Cushman & Wakefield

Verhuurders en ontwikkelaars die investeren in kantoren waarin de gezondheid en het welzijn voor huurders wordt bevordert,  zullen commercieel worden beloond. Wanneer men hier niet in investeert, zal dit leiden tot afnemend rendement. Dit is wat blijkt uit een nieuw rapport dat Cushman & Wakefield heeft gepubliceerd. De kantorenmarkt kan de impact van de ‘welzijnsfactor’ niet meer negeren.

Deze ontwikkeling is het gevolg van de toenemende aandacht voor de invloed van de werkomgeving op gezondheid en vitaliteit van werknemers. Factoren waarvan bekend is dat deze invloed hebben op het welzijn van medewerkers zijn verbeterde verlichting, lay-out en groenvoorzieningen. Wanneer het welzijn van medewerkers wordt bevorderd, kunnen ook de prestaties substantieel verhoogd worden. Uit een onderzoek van het Urban Land Institute blijkt dat tweederde van de vastgoedprofessionals van mening is dat welzijnsaspecten van een gebouw een directe invloed kunnen hebben op het marktsucces en de economische waarde.

Volgens Sophy Moffat, auteur van het rapport, is de opkomst van welzijn in de commerciële sector een teken dat eindelijk aanvaard wordt dat mensen de grootste bijdrage leveren aan het succes van ondernemingen. Mensen zijn dus de grootste investering. Welzijn is, mede in verband met de snelle ontwikkeling van technologie en de verandering van het werk dat mensen doen, te fundamenteel geworden om te negeren. Daarom moet het ontwerp en de creatie van werkruimtes veranderen om een flexibele toekomst tegemoet te komen.

De snelle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering bieden vele mogelijkheden om gezondheid en welzijn van medewerkers en de bijdrage van de werkomgeving inzichtelijk te maken. Dit is nog een reden om te geloven dat toepassingen die welzijn in gebouwen bevorderen sterk gaan toenemen. Verder voorspelt het rapport dat er meer welzijnsfunctionarissen zullen komen, die met analysetools en slimme technologieën de werkomgeving afstemmen op gebruikers. Ook zullen welzijnscijfers gaan veranderen door technologie; traditionele cijfers zullen bijvoorbeeld aangepast moeten worden om inzicht in gegevenspatronen zoals ziekteverlof op te nemen.

Het rapport voorspelt dat welzijn een cruciale factor wordt voor het aantrekken van zeer hoogwaardige huurders. Met het voortschrijden van de technologie worden juist de ‘menselijke delen’ van het werk belangrijker. Gezonde en slimme kantoren worden een topprioriteit, de ‘welzijnsfactor’ wordt essentieel voor grote ondernemingen in met maken van huurbeslissingen.