Weesp dwarsboomt op de valreep plannen projectontwikkelaar voor woningbouw

28 maart 2022

De gemeente Weesp hield eind maart 2022 op te bestaan en valt nu onder het bestuur van Amsterdam. Een deel van de bewoners was tegen, een ander deel zag de voordelen. Maar een projectontwikkelaar die woningen wil bouwen in Weesp is in ieder geval niet blij. Vlak voordat de burgemeester van de stad zijn ambtsketen inleverde besloot de gemeenteraad dat hoogbouw in Weesp maximaal 5 etages hoog mag zijn. De reden voor dit besluit was de bekende molen ’t Haantje. De Weesper gemeenteraad vreest dat deze historische molen niet meer genoeg wind vangt als er te veel hoogbouw komt en daarom werd dit besluit genomen.

Projectontwikkelaar not amused

In Weesp moeten de komende jaren honderden woningen worden gebouwd. Voor starters, voor ouderen en voor gezinnen die een betaalbare huur- of koopwoning zoeken. Er liggen nu plannen voor 550 woningen, maar die dreigen door het besluit dat de raad op de valreep nam nu in de knel te komen. De projectleider geeft aan dat als hoogbouw beperkt wordt het project dat hij van plan was uit te voeren niet meer rendabel is.

Weesp dwarsboomt op de valreep plannen projectontwikkelaar voor woningbouw

‘Wel regie, geen bemoeizucht’

Kersverse woonminister Hugo de Jonge zei het al bij zijn aantreden: ‘Iedereen wil regie over de woningbouw, maar niemand wil bemoeizucht’. Er zijn overal waar gebouwd gaat worden wel redenen om dit niet te willen. Natuur die verloren gaat, een mooi oud pand dat moet wijken of de volkstuintjes die plaats moeten maken voor huizen. Daardoor ontstaat er vertraging en kunnen woningbouwplannen uiteindelijk zelfs helemaal van tafel gaan omdat de projectontwikkelaar zijn rendement ziet verdampen. Wie uiteindelijk aan het langste eind trekt zal per project verschillend uitpakken. De minister, maar ook de Tweede Kamer, wachten waarschijnlijk nog heel wat hobbels op weg naar de 100.000 woningen per jaar zoals De Jonge graag wil.

Bron: Het Financieele Dagblad