Een wedstrijdje timeboxen met Ben Tiggelaar

15 maart 2019

Timeboxen wil zeggen dat je voor elke taak die je moet uitvoeren vooraf een vaste tijd met jezelf afspreekt. Ben Tiggelaar, gedragsonderzoeker en publicist, leerde het van een garagehouder. Die deed wedstrijdjes met zijn assistent bij het uitvoeren van standaard onderhoud aan auto’s zoals banden vervangen en uitbalanceren of een set remblokken vervangen.

Het werkt heel simpel: Verdeel alle taken die je op een dag moet uitvoeren in blokken en werk ieder blok af in een vooraf door jezelf vastgestelde tijd. Als je het extra spannend wilt maken kun je een kookwekker of klokje op je computer gebruiken om te controleren of je je streeftijd haalt.

Een wedstrijdje timeboxen met Ben Tiggelaar

Verdeel een grote klus in deeltaken om minder tijd te morsen

Ben Tiggelaar schrijft columns en deze klus verdeelt hij graag in deeltaken die behapbaar zijn. Zo voorkomt hij dat hij de deadline voor de column voor zich uit schuift omdat het alles bij elkaar best veel werk is. Door het schrijven van een column te verdelen in meerdere taken kunnen deze efficiënter worden uitgevoerd.

Zo maakt hij een blok voor het bedenken van een onderwerp, het doen van research, het schrijven van een eerste opzet en het doorlezen en ‘de puntjes op de i zetten’.

Timeboxing dwingt je tot realistisch timemanagement

Als je werkt volgens het timeboxing principe dan kom je er snel achter of een door jou gestelde tijd voor een bepaalde taak werkt of niet. Het is niet zo zinvol om de tijdblokken te strak te plannen zodat je je zelf gestelde deadline nooit haalt. Als de tijd te kort blijkt dan stel je die gewoon bij totdat je op een realistisch timemanagement uitkomt.

Het grote voordeel is dat je aan het eind van de dag klaar bent met je taken in plaats van dat je moet gaan jakkeren om die ene deadline, in dit geval het aanleveren van een column, alsnog te gaan halen.

Bron: NRC Next