Wanneer ben je anno 2023 een goede leidinggevende?

6 maart 2023

In de jaren 20 van de 21e eeuw volgen de ontwikkelingen zich razendsnel op. De klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande inflatie. Zomaar een paar zaken waar we allemaal mee te maken hebben. Dat vraagt om stabiel leiderschap van ondernemingen. Dat geldt niet alleen voor de CEO maar ook voor de teamleider die maar enkele mensen aanstuurt. Maar hoe pak je dat aan? Linda Hill is hoogleraar aan de Business School van Harvard en bestudeert modern leiderschap. Volgens Hill staat of valt goed leiderschap met ‘gezamenlijke genialiteit’. Het is niet langer zaak dat de leidinggevende een visie ontwikkelt en dat die door het team wordt uitgevoerd. Nieuwe ideeën en strategieën bedenkt het team gezamenlijk.

Creatieve omgeving

Om het ontwikkelen van nieuwe ideeën te stimuleren moeten modern en stabiel leiderschap gebaseerd zijn op een veilige omgeving. Een omgeving, zo zegt Ben Tiggelaar in zijn column in NRC, waarin mensen zich vrij voelen om ideeën te opperen. Volgens Hill is een moderne leidinggevende een sociaal architect’. Het is een kwestie van creatief ‘schuren, leren en combineren’ volgens Linda Hill. Medewerkers moeten worden gestimuleerd om met nieuwe ideeën te komen. Die kunnen vervolgens worden getest met een kortlopend project. Zo wordt duidelijk of iets wel of niet succesvol is voor het bedrijf. Het is daarbij niet de kunst om het beste idee te vinden. Het is de kunst om onderdelen uit verschillende ideeën te combineren tot de beste oplossing of het beste product.

De juiste bedrijfscultuur

Om ervoor te zorgen dat medewerkers zich vrij voelen om ideeën naar voren te brengen moet de cultuur veilig zijn. Ook dat heeft te maken met stabiel leiderschap. Om tot innovatie te komen is het belangrijk dat ambitie, samenwerking en van elkaar leren bij een bedrijf hoog in het vaandel staan. Het moet voor alle medewerkers duidelijk zijn wat de voorwaarden zijn voor het nemen van beslissingen en het maken van keuzes. Die moeten zijn gebaseerd op de feiten. Stabiel en eerlijk leiderschap dragen daar sterk aan bij. Volgens Ben Tiggelaar is de tijd van de alwetende leider die vertelt hoe het moet definitief voorbij is. Oplossingen moeten in de ingewikkelde tijd waarin we nu leven gezamenlijk worden gevonden. Dat geeft misschien veel onzekerheid, maar het biedt ook kansen.

Bron: NRC