Voorlopig geen woningbouw in Rotterdam Zuid na sneuvelen plan Feyenoord City

7 november 2022

De Raad van State heeft de bezwaren tegen de komst van Feyenoord City gegrond verklaard. Dat betekent dat de plannen allemaal van de baan zijn. Het nieuwe stadion voor de voetbalclub komt er voorlopig niet. Maar er gaat ook een streep door de plannen voor woningbouw in Rotterdam Zuid. De RvS is van mening dat delen uit het plan niet kunnen worden uitgevoerd. Dit wilde de gemeente Rotterdam aanvankelijk. Eerder had voetbalclub Feyenoord namelijk al laten weten definitief af te zien van de bouw van een nieuw stadion vanwege de fors oplopende kosten.

Voorlopig geen woningbouw in Rotterdam Zuid na sneuvelen plan Feyenoord City

Volledige bestemmingsplan vernietigd

De Raad van State oordeelt dat de gemeente Rotterdam had moeten inzien dat de bouw van een nieuw stadion niet realistisch was. In 2020 ging de gemeenteraad akkoord met de plannen. Maar toen al waren er grote twijfels over de haalbaarheid van het nieuwe stadion. Nu die plannen definitief zijn geschrapt, is ook de rest van Feyenoord City niet meer uitvoerbaar. Dat betekent dat de geplande 3.700 woningen die waren gepland er nu ook niet komen. Juist met het bouwen van een nieuwe wijk moest Rotterdam-Zuid een impuls krijgen.

50 miljoen tekort

Toen de gemeente Rotterdam akkoord ging met de bouw van Feyenoord City zat er nog een gat in de begroting van 50 miljoen euro. Daarbij kwam nog het risico van verder oplopende kosten. Dertien partijen hadden bezwaar gemaakt tegen de plannen. Hieronder was ook een groep Feyenoord aanhangers. Zij krijgen in ieder geval hun zin. De club blijft de komende tien tot vijftien jaar gewoon spelen in de vertrouwde Kuip. Bezwaren waren er onder meer ook van Aat van Herk en van ondernemers die voor de plannen hadden moeten wijken. Dit gold onder meer voor bioscoopketen Pathé. De plannen voor woningbouw moeten nu opnieuw worden ontwikkeld, evenals die voor het aanwinnen van land bij de Nieuwe Maas. Dit betekent uiteraard een forse vertraging in de woningbouwplannen voor de gemeente Rotterdam.

Bron: Het Financieele Dagblad