Voorlopig geen subsidie voor bedrijven bij advies over verduurzaming

25 juli 2022

Minister Rob Jetten van Klimaat heeft besloten om de verstrekking van subsidie aan bedrijven voor het inwinnen van advies over verduurzaming tijdelijk op te schorten. Uit onderzoek blijkt dat er malafide adviseurs actief zijn die misbruik maken van de regeling. Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komen meldingen binnen van ondernemers die onder druk worden gezet met verhalen dat het verplicht zou zijn om een verduurzamingsadvies te laten uitbrengen. Ook doen malafide adviseurs zich onterecht voor als medewerker van de RVO. Minister Jetten heeft de Tweede Kamer in juli 2022 per brief geïnformeerd over deze praktijken en zijn besluit om de regeling Subsidie Verduurzaming MKB (SVM) tijdelijk stop te zetten.

Explosieve stijging aantal aanvragen

De RVO constateert dat het aantal keren dat er een beroep werd gedaan op subsidie voor advies over verduurzaming door bedrijven fors toenam na het eerste kwartaal van 2022. Tot dan waren er nog geen 200 aanvragen ingediend, half juli stond de teller op 2300. Ook kwamen er opvallend veel klachten binnen van ondernemers over adviezen die zeer ondermaats waren. Ook voelden ondernemers zich geïntimideerd door de wijze waarop de adviseurs zich presenteerden. Het valt op dat een groot aantal van de aanvragen voor subsidie betrekking heeft op advies door een klein aantal bedrijven.

Voorlopig geen subsidie voor bedrijven bij advies over verduurzaming

Misbruik van software

Een bedrijf dat software ontwikkelde voor het opstellen van een verduurzamingsadvies voor ondernemers zegt eveneens slachtoffer te zijn. ME-Rapport, de maker van de software, laat aan Het Financieele Dagblad weten dat bedrijven werden benaderd waarbij onterecht de naam ME-Rapport werd genoemd. ME-Rapport vraagt voor een energierapport €937,50. Een ondernemer krijgt via de subsidieregeling 80% van deze kosten vergoed. Het restant betaalt ME-Rapport, plus een bedrag van maximaal 150 euro voor de eerste energiebesparende maatregel die het bedrijf vervolgens neemt.

Het bedrijf is onaangenaam verrast door het besluit van minister Jetten. Hierdoor worden minimaal 150 medewerkers van het bedrijf getroffen. Plus nog eens een paar honderd mensen die werken bij bedrijven waarmee ME-Rapport samenwerkt. Ook de beroepsvereniging voor energieadviseurs is niet blij met de ontwikkeling. Volgens een woordvoerder zijn er bij subsidieregelingen altijd malafide bedrijven die hier een slaatje uit willen slaan. Wanneer het onderzoek klaar is en de SVM weer beschikbaar wordt gesteld is nog niet bekend.

Bron: Het Financieele Dagblad