De voordelen van een pauze tijdens een werkdag

5 oktober 2020

Veel mensen geven de afgelopen periode aan dat ze te veel tijd achter elkaar aan hun werk besteden. Door het thuiswerken zitten mensen uren achter elkaar aan hun bureau in de woon- of werkkamer en lunchen ze zelfs achter hun computer. Aan het einde van de dag zijn ze volledig uitgeput door de hoeveelheid werk. Ook voordat men veel thuis ging werken, kwam dit vaak voor. Zo zien organisatiepsychologen dat mensen die op kantoor werken vaak geen pauze nemen. Er is zelfs een term voor het eten achter je bureau, namelijk desktop dining.

De redenen voor het overslaan van een pauze

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom mensen hun pauze tijdens een werkdag overslaan. Onderzoekers geven aan dat mensen zich vaak schuldig voelen, als ze wel een pauze nemen. De reden hiervoor is dat er wordt gedacht dat werknemers die de pauze overslaan, meer werk gedaan krijgen. Als je pauze neemt, krijg je dus een schuldgevoel omdat je minder werk zou verrichten. Het lijkt er echter op dat juist het tegenovergestelde geldt: wie meer pauze neemt tijdens een werkdag, verricht juist meer werkzaamheden.

Hoeveel pauze is goed voor je?

Over hoe vaak en hoe lang je het beste pauze tijdens een werkdag kunt nemen, zijn de meningen verdeeld. Volgens een onderzoek van Draugiem, een Canadees marketingbedrijf, kun je het beste 52 minuten achter elkaar werken, waarna je zeventien minuten pauzeert. Hier kwam het bedrijf achter door een applicatie op de computers van hun werknemers. De mensen die het meeste werk deden op een dag, werkten namelijk gemiddeld 52 minuten, waarna ze 17 minuten iets anders deden. Zij namen meer en regelmatiger pauze dan de andere werknemers, maar werkten wel productiever.

De voordelen van een pauze tijdens een werkdag

Andere richtlijnen

Naast het onderzoek van Draugiem, zijn er nog meer onderzoeken naar pauze nemen uitgevoerd. Zo keek de psycholoog Anders Ericsson naar beroepsmusici. De beste musici bleken doorgaans één tot anderhalf uur te spelen. Hierna namen ze een pauze. Ericsson kwam tot de conclusie dat genoeg pauzeren erg belangrijk is als je goede resultaten wilt boeken. Naomi Swanson en Awwad Dababneh kwamen er verder achter dat werknemers van een fabriek net zo productief waren wanneer ze mee pauze namen. Het liefste werkten zij 51 minuten en namen ze daarna negen minuten pauze.

Microbreaks

Een andere mogelijkheid die onderzoekers opperen is om te kiezen voor microbreaks. Deze korte pauzes neem je bijvoorbeeld iedere 20 minuten. Je pakt even wat te drinken, loopt een rondje door het huis of maakt een praatje met een collega. Hierdoor gaat je hardslag omlaag en verbetert je concentratie, wat je werk bevordert. Vergeet verder niet dat pauze nemen niet alleen om productiviteit gaat. Het is ook gewoon goed om af en toe niet te werken en aandacht te besteden aan je collega’s of familie.

Bron: NRC