De vier elementen die noodzakelijk zijn voor werkgeluk

14 januari 2019

Hoe komt het dat de een wel gelukkig is op het werk, en de ander niet? Waarom wordt iemand heel gelukkig van kantoorwerk terwijl een ander daar juist wegkwijnt en liever in de retail werkt? Dit heeft allemaal te maken met de waardes die je zelf hanteert en de voldoening die je uit je werk haalt. Dit is voor iedereen verschillend. Er is een model dat dit duidelijk laat zien: het PERK-model.

Het PERK-model

PERK staat voor Purpose, Engagement, Resilience en Kindness. Ofwel: doel, betrokkenheid, veerkracht en vriendelijkheid.

‘Purpose’ betekent dat je een doel nodig hebt in je werk. Je werk moet passen bij jouw normen en waarden. Het moet iets zijn waar je in gelooft.

‘Engagement’ houdt in dat je emotioneel betrokken bent bij je werk. Je hebt er plezier in, bijvoorbeeld door leuk contact met je collega’s. Plezier betekent ook dat je op kunt gaan in je werk. Je zit niet de hele dag op de klok te kijken tot je weer naar huis mag. Een bepaalde autonomie is ook van belang. Je bepaalt zelf hoe je je dag indeelt of welke werkzaamheden je doet of hoe je je werkzaamheden aanpakt.

‘Resilience’ betekent veerkracht. Hoe ga je om met tegenslag? Er moet ruimte zijn om te leren hiermee om te gaan. Hierbij speelt ook focus mee. Mensen dwalen snel af met hun gedachten en zijn vaak niet gericht bezig met een taak. Dit geeft vrijwel altijd een slecht gevoel. Door meer focus te hebben en beter met tegenslag om te leren gaan, vergroot je je veerkracht. Hierdoor beleef je meer werkgeluk.

‘Kindness’ gaat over de relatie tussen collega’s. Je werk kan heel leuk zijn, maar als er geen goede sfeer is tussen de werknemers, verdwijnt het plezier heel erg snel. Vriendelijkheid is van groot belang. Dit is een veelomvattend begrip. Het gaat over complimenten geven, respectvol gedrag, luisteren naar elkaar, compassie tonen en dankbaar zijn. Hierdoor wordt je baan leuker en gaat samenwerken beter.
De vier elementen die noodzakelijk zijn voor werkgeluk

De werkomgeving is belangrijker dan het soort werk

Het PERK-model toont aan dat niet iedereen gelukkig is in elke werkomgeving. Als mensen verschillende normen en waarden hebben, of in verschillende mate behoefte hebben aan autonomie, zijn de perfecte werkplekken voor hen ook heel verschillend. Het toont ook aan dat werkgeluk veel meer zit in de werksituatie dan in het soort werk dat je doet. Het gaat over zaken waar je zelf controle over hebt. Als die controle er niet is, verdwijnt werkgeluk heel snel.

Bron: NRC.nl