Verhuur van woningen door private verhuurders stijgt flink

28 maart 2023

Het verhuren van woningen door particulieren zit nog altijd in de lift. Vergeleken met 2013 worden er tien jaar later zo’n 2,5% meer woningen verhuurd door deze groep vastgoedondernemers. Er zijn wel verschillen: in de grote steden wordt 20% van de woningen particulier verhuurd.

Overheidsmaatregelen

De overheid wil het ontmoedigen om woningen te kopen voor de verhuur. Gemeenten hebben sinds 2022 de mogelijkheid om voorwaarden te stellen. Zij mogen woningen in bepaalde wijken of tot een bepaalde verkoopprijs aanmerken als ‘verplicht voor zelfbewoning’. Daardoor krijgen met name particuliere investeerders minder kans om woningen te kopen voor de verhuur.

Verhuur van woningen door private verhuurders stijgt flink

Kleine gemeenten

In kleine gemeenten is het animo voor verhuren van woningen door particulieren een stuk kleiner. Een uitzondering daarop zijn de Waddeneilanden. Hier zijn veel huizen die als vakantiewoning worden aangeboden. In de steden IJsselstein en Diemen is het hoogste percentage particuliere huurwoningen, namelijk rond de 30%. De overheid wil extra belastingmaatregelen nemen om het minder aantrekkelijk te maken om een woning te kopen voor de verhuur. De verwachting is dat veel particulieren woningen gaan verkopen omdat het rendement te laag wordt. Dit kan leiden tot een afname van het aanbod in de vrije sector, zo waarschuwen critici.

Bron: Het Financieele Dagblad