Vergroeningsuitdagingen in historisch Lyon

2 oktober 2023

Historische pracht en hitte in Lyon

In het oude centrum van Lyon, gemarkeerd als UNESCO-werelderfgoed, stuit de groene transformatie op uitdagingen. Ondanks de architectonische pracht van eeuwenoude gebouwen en smalle straatjes, wordt de stad geconfronteerd met een toenemende hitte. Lyon warmt snel op door klimaatverandering, verergerd doordat de stad in een dal ligt waar warme lucht en vervuiling vast blijven hangen.

Groene ambities van de groene burgemeester

De verkiezing van Grégory Doucet, een groene burgemeester in 2020, markeert een verschuiving naar groene ambities. Lyon streeft naar klimaatneutraliteit in 2030 en heeft al stappen gezet in vergroening, met focus op fietspaden, voetgangersgebieden en koelcentrales.

Groene struikelblokken in het historisch centrum

Het groener maken van het oude centrum blijkt complex vanwege erfgoedregels. Als UNESCO-werelderfgoed mag het stadsgezicht niet zomaar veranderen. Gesprekken met de conservatieve Architectes des bâtiments de France (ABF) over vergroeningsprojecten duren lang, omdat zij vasthouden aan het oude uiterlijk van de stad.

Strategieën voor erfgoed en klimaatadaptatie

De stad Lyon tracht de ABF te overtuigen met biologen en architecten, die benadrukken dat vergroening de biodiversiteit bevordert. Desondanks blijft het historische centrum minder groen dan andere delen van de stad, wat de lokale bevolking in de smalle, hete straatjes voelbaar ervaart.

Erfgoed als dynamisch fenomeen

In bredere zin weerstaat Frankrijk, bekend om zijn conservatieve erfgoedbenadering, verandering. Echter, klimaatverandering dwingt zelfs conservatievere landen om aanpassingen te accepteren. Erfgoed moet evolueren en zich aanpassen aan maatschappelijke en klimatologische veranderingen.

Klimaatadaptatie zonder erfgoedverlies

Hoewel erfgoed behouden moet blijven, is er geen signaal dat sites hun UNESCO-status verliezen door klimaatadaptatieprojecten. Lyon heeft succes gehad met enkele vergroeningsprojecten in het oude centrum, waarbij waterdoorlatende straatstenen en beboomde straatjes zijn gerealiseerd.

Bron: nrc.nl