Verduurzaming kantoorpanden wordt zichtbaar in taxatierapport

6 juni 2019

Niet alleen woningen maar ook bedrijfspanden worden verduurzaamd. Zonnepanelen, isolatie en andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat een kantoorpand minder energie nodig heeft voor verwarming. De waardestijging die dit soort maatregelen met zich meebrengt wordt nu zichtbaar in het taxatierapport. De ING bank en een aantal grote taxatiekantoren hebben hiervoor een modelrapport ontwikkeld. Het model werd onlangs officieel gepresenteerd. Met name grote vastgoedbeleggers willen duidelijkheid over de waarde van hun panden.

Minimaal energielabel C in 2023

Eigenaren van kantoorpanden staan onder druk om maatregelen te nemen om hun panden te verduurzamen. De regering heeft namelijk besloten dat een kantoorpand vanaf 2023 alleen nog mag worden gebruikt als het minimaal energielabel C heeft. Vooral oudere panden voldoen hier niet aan. Er zijn vaak forse investeringen nodig om de doelstelling te halen. De ING bank financiert panden dan ook niet meer als ze nog niet aan de minimale eisen voldoen, tenzij er direct met de aanvraag voor financiering een plan wordt ingediend voor verduurzaming. Deze maatregelen kunnen vervolgens 100% door de bank worden gefinancierd.

Het taxatierapport biedt veel informatie

In het vernieuwde taxatierapport wordt niet alleen naar het energielabel gekeken. Er staat ook in hoe aantrekkelijk een pand is. Is er bijvoorbeeld openbaar vervoer dichtbij? Ligt het pand op een aantrekkelijke locatie of “ergens in een weiland”? Dit zijn allemaal aspecten die de prijs voor verkoop of verhuur kunnen laten stijgen. Op den duur wordt dit uitgebreide taxatierapport voor duurzaamheid ook beschikbaar voor winkelpanden, bedrijfspanden en woningen.
Het taxeren van duurzaamheid is een noviteit, zelfs wereldwijd. Vrijwel nergens ter wereld wordt er bij de taxatie van panden naar duurzaamheid gekeken en dit in de waarde meegenomen. Het gaat overigens goed met de verduurzaming van kantoren. In 2015 had slechts 15% van het door de ING gefinancierde vastgoed energielabel C of hoger. Inmiddels ligt dat percentage op bijna 60%.

Bron: Financieele Dagblad