Verbouwing of verduurzaming is steeds vaker de reden voor het aanvragen van een hypotheek

6 december 2021

De Hypotheker constateert dat een hypotheek steeds vaker wordt aangevraagd om een woning te verduurzamen of te verbouwen. Verhuizen is vaak geen optie vanwege de enorm gestegen huizenprijzen. Daarom kiezen mensen die al een eigen huis hebben er steeds vaker voor om te blijven zitten en hun huis aan hun wensen aan te passen. De Hypotheker stelt vast dat in november 2021 maar liefst 59% meer hypotheken voor dit doel werd afgesloten dan in november 2020.

Hogere gasprijs

Sinds de zomer van 2021 stijgt e gasprijs explosief. In oktober was aardgas zelfs 800% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Daarom kiezen veel huiseigenaren juist nu voor verduurzaming. Ze verhogen hun hypotheek of vragen een nieuwe lening aan om maatregelen te kunnen nemen die een besparing op het energieverbruik opleveren. Isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp zijn voorbeelden van investeringen die worden gedaan.

Lage rente en overwaarde

De reden waarom huiseigenaren juist nu investeren is simpel. De rente is laag en vaak kan er gebruik worden gemaakt van de overwaarde waardoor lenen makkelijker wordt. 55-plussers zijn koplopers. Ook jongeren tussen 25 en 35 proberen steeds vaker een hypotheek af te sluiten om met het geld hun woning duurzamer te maken.

Bron: Het Financieele Dagblad