Verbouwing Tweede Kamer dreigt nog voor de start financieel uit de hand te lopen

15 maart 2019

De ingrijpende verbouwing van de Tweede Kamer was begroot op 475 miljoen euro. Dat is al een fors bedrag. Maar nu dreigt de klus vertraging op te lopen en daardoor nog veel duurder te worden dan dit begrote bedrag. De Tweede Kamer maakt zich op voorhand zorgen dat de kosten uit de hand zullen lopen. De verbouwing moet ‘sober doch doelmatig’ worden uitgevoerd aldus verantwoordelijk minister Knops van Binnenlandse Zaken. De verbouwing gaat zo’n 5 jaar duren en de start is gepland voor september 2020.

Verbouwing Tweede Kamer dreigt nog voor de start financieel uit de hand te lopen

Oplopende kosten vanwege vertraging

Het ontwerp moet in september dit jaar in de Tweede Kamer worden besproken. Maar er ligt tot op de dag van vandaag nog geen enkele bouwtekening op tafel. Daar komt nog eens bij dat de Tweede Kamer zelf aanvullende eisen heeft gesteld waardoor een overschrijding van de begroting dreigt van zo’n 70 miljoen euro. De gemeente Den Haag, die de vergunningen moet verlenen, heeft tot nu toe nog geen bouwaanvraag mogen ontvangen. Voor de renovatie is vooral gekeken naar strikt noodzakelijk onderhoud. Het gaat om onder andere het vervangen van verouderde leidingen. Voor extra schilderwerk en nieuwe tapijten was geen budget gereserveerd.

De Kamer is in afwachting van nieuwe berekeningen

De Tweede Kamer is niet te spreken over het gebrek aan informatie. De brandweer van Den Haag heeft aangegeven dat er grote gebreken zijn die moeten worden opgelost, onder andere lekkages en houtrot. De begroting van 475 miljoen is gebaseerd op de situatie in 2015, inmiddels zijn we 4 jaar verder. Diverse Kamerleden hebben dan ook kritische vragen gesteld aan de verantwoordelijke minister en staatssecretaris. Het bestuur van de Tweede Kamer trapte al eerder op de rem toen het architectenbureau van Rein Koolhaas met wel erg rigoureuze plannen kwam. Een tropische kantoortuin met palmbomen zal er dan ook zeer waarschijnlijk niet komen.