Vastgoedproblemen in de wereld: beleggers riskeren miljarden

13 februari 2024

De Amerikaanse vastgoedmarkt vertoont zwakke signalen, wat beleggers, aandeelhouders en schuldeisers wereldwijd zorgen baart. De koers van New York Community Bank daalde met 52,8% na onverwachte vastgoedtegenvallers.

Gevolgen voor beleggersWie doet het hoogste bod op het hoofdkantoor van ABN Amro

Beleggers die geld hebben uitstaan in de verkeerde regio, panden of instelling, riskeren alles of een groot deel kwijt te raken. Deutsche Bank zette €123 mln opzij voor vastgoed in de VS. Aozora Bank uit Tokio en Shinhan Financial uit Zuid-Korea deden hetzelfde. Grootaandeelhouder RAG Stiftung van PBB heeft zijn belang afgebouwd tot onder de 3%.

Waarschuwing van de ECB

De Europese Centrale Bank waarschuwt al een tijd voor de risico’s in het commercieel vastgoed. De ECB wil dat banken extra kapitaaleisen verwachten als ze onvoldoende rekenschap afleggen over hun vastgoedrisico’s.

Financieringsproblemen in Europa

De vastgoedsector moet de komende jaren honderden miljarden aan oude kredieten tegen hogere rentes herfinancieren. In Europa is door dalende prijzen, gestegen financieringskosten en strengere kredieteisen tot en met 2027 een financieringsgat van €176 mrd ontstaan.

Conclusie

De vastgoedproblemen in de VS baren zorgen en kunnen leiden tot grote verliezen voor beleggers en banken. Toezichthouders waarschuwen voor de risico’s en eisen extra kapitaaleisen van banken. De stijgende kapitaalrente en het financieringsgat in Europa vergroten de druk op de vastgoedsector.

Bron: fd.nl