Vastgoedinvesteerder Xior koopt voor 1 miljard euro aan studentenwoningen in Europa

6 juni 2022

De Belgische vastgoedinvesteerder Xior, beursgenoteerd en goed voor €49,35 per aandeel, koopt voor bijna 1 miljard euro studentenwoningen in Duitsland, Polen, Zweden en Denemarken. Het gaat om elf studentencomplexen die worden overgenomen van European Student Housing Fund I,  European Student Housing Fund II en Basecamp Group. Er worden ruim 5.300 studentenwoningen aan de vastgoedportefeuille van Xior toegevoegd.

Studentenhuizen in 8 Europese landen

Het totale vermogen aan vastgoed van Xior stijgt met de overname naar ruim 3 miljard euro. Ook in Amsterdam heeft de vastgoedinvesteerder panden, te weten in Amsterdam. Met studentenwoningen in 8 Europese landen claimt Xior hét platform voor studentenhuisvesting in Europa te zijn. Het bedrijf heeft nu ruim 26.000 woningen in 43 steden. Voor de aandeelhouders is de overname goed nieuws. Er wordt een stijging van het winstaandeel per aandeel verwacht naar minimaal 2 euro in 2022. In 2023 kan deze winst verder oplopen naar wellicht €2,38.

Uitgifte van aandelen

In 2021 deed Xior tweemaal een uitgifte van aandelen. Daarmee werd ruim 300 miljoen euro opgehaald. Voor een even groot bedrag werden er kredieten aangetrokken, onder andere van ABN Amro. Xior is sinds 2015 genoteerd aan de Euronext index. In dat jaar had het bedrijf alleen studentenwoningen in België en Nederland. Het ging toen nog om slechts 2.000 wooneenheden. Het actieve vermogen bedroeg in 2015 ‘slechts’ 196 miljoen euro.

Bron: Het Financieele Dagblad