Vastgoedinvesteerder Unibail verhoogt de winstverwachting voor 2022

10 augustus 2022

Vastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco-Westfield, vooral bekend als investeerder in winkelcentra, past de winstverwachting voor 2022 naar boven aan. Volgens het bedrijf is het winkelbezoek inmiddels goed hersteld na de twee zware coronajaren. Daardoor kunnen ook de huren die aan uitbaters van winkels in rekening worden gebracht weer wat omhoog. Daarom kon de winstverwachting worden aangepast naar € 8,90 per aandeel bij het presenteren van de halfjaarcijfers. Dat is 50 tot 70 cent meer dan aan het begin van dit jaar werd voorspeld.

Iets minder leegstand

De leegstand van vastgoed ligt nog steeds rond de 7 procent. Het gaat iets beter, mede omdat na de corona lockdowns weer meer mensen de gang naar de winkelcentra maakten. De recessie doet daar nu weliswaar weer geen goed aan. Dat mensen minder te besteden hebben zullen ook de winkeliers in de loop van 2022 waarschijnlijk meer gaan merken. Unibail-Rodamco-Westfield is in Nederland onder meer bekend als eigenaar van pand van de prestigieuze Mall of The Netherlands in Leiderdorp. Dit moderne winkelcentrum opende midden in coronatijd maar lijkt toch genoeg bezoekers te trekken.

Vastgoedinvesteerder Unibail verhoogt de winstverwachting voor 2022

Winst weer bijna op het niveau van voor corona

In 2019 boekte Unibail-Rodamco-Westfield een winst van 1,2 miljard euro. Dat bedrag liep tijdens de coronaperiode fors terug. Veel uitbaters van winkels gingen failliet of stopten voordat ze financieel kopje onder gingen. Ook werd met veel huurders een lagere huur afgesproken om te kunnen overleven. Daardoor kelderde ook de prijs van het aandeel en moest de winstverwachting fors worden bijgesteld. In 2022 wordt een winst verwacht van 1,1 miljard euro, waarmee het niveau van 2019 bijna weer is bereikt. De koers van het aandeel Unibail is nog niet terug op het niveau van 2019, maar het bedrijf is desondanks van plan om over 2022 weer dividend uit te keren na een opschorting van 3 jaar.

4 miljard aan vastgoed in de verkoop

Om weer gezond te worden is Unibail-Rodamco-Westfield gestart met de verkoop van zo’n 4 miljard aan vastgoed in heel Europa. Onder andere het Stadshart van Almere werd verkocht. Inmiddels is 80% van deze verkopen gerealiseerd. De fusie met Westfield zorgde ervoor dat het bedrijf eigenaar werd van winkelcentra in de VS. Ook deze worden in de komende periode afgestoten om de schuldenpositie van het bedrijf, momenteel ruim 22 miljard, te verlichten.

Bron: Het Financieele Dagblad