De Valley aan de Amsterdamse Zuidas moet nog veel groener worden

16 september 2021

De Valley, een gebouw dat wordt neergezet aan de Zuidas in Amsterdam, wordt als alles goed gaat eind 2021 opgeleverd. Het is een gebouw dat wonen en werken combineert. Er zijn appartementen en kantoorruimtes in de in het oog springende torens. En het moet een ‘groen’ complex worden, maar daar moet nog het nodige aan worden gedaan.

Vergroenen heeft tijd nodig

Sinds de bouw van de Valley is gestart worden er al vragen gesteld aan de projectontwikkelaar en de architect. Het is nu vooral een modern gebouw met spiegelende gevels. Maar met het groen komt het ook wel goed, aldus projectontwikkelaar Coen van Oostrom. De komende jaren wordt hier hard aan gewerkt, maar planten hebben nu eenmaal tijd nodig. Zomaar een volwassen boom planten maakt de kans levensgroot dat die het niet gaat redden. Omdat bomen en planten op minder grote hoogte het best gedijen zullen de eerste 6 verdiepingen het snelst voorzien zijn van beplanting. Deze etages zijn voor het publiek toegankelijk en doen denken aan The High Line, een metrolijn in New York die is omgevormd tot een park op hoogte.

De Valley aan de Amsterdamse Zuidas moet nog veel groener worden

Appartementen voor de beter gesitueerden

Wonen in de Valley aan de Zuidas is voor lang niet iedereen weggelegd. Het kleinste appartement met 1 slaapkamer en slechts 56 m2 is te huur voor €1310 per maand en daar komen de servicekosten nog bij. Een ruimer appartement van 162 m2 komt op een huur van ruim 4.000 euro per maand, exclusief servicekosten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat kort voor de oplevering de helft van de bijna 200 appartementen nog niet is verhuurd. De kantoorruimte is inmiddels wel bijna allemaal vergeven. Onder andere een advocatenkantoor en een investeringsmaatschappij hebben vierkante meters gehuurd.

Duurzaam gebouw’

De Valley is een volledig modulair gebouw. Daarnaast wordt, als het pand straks in gebruik wordt genomen, gemeten hoeveel energie er wordt verbruikt en hoeveel CO2 er kan worden gecompenseerd. Projectontwikkelaar Van Oostrom realiseerde eerder al The Edge in Amsterdam, het meest duurzame gebouw ter wereld tot nu toe. Zijn kantoor heeft dus ervaring met dit soort panden.

Bron: Het Financieele Dagblad