Utrecht is Nederlands koploper als het gaat om vastgoedinvesteringen

17 mei 2019

In totaal is er 910 miljoen aan vastgoed deals gesloten in Utrecht stad in het eerste kwartaal van 2019. Dat is een stijging met ongeveer 1/3 vergeleken met de eerste drie maanden van 2018. Dat de handel in vastgoed in Utrecht zo stijgt komt waarschijnlijk omdat deze stad op dit moment aantrekkelijker wordt gevonden dan bijvoorbeeld Amsterdam, aar ‘slechts’ iets minder dan 700 miljoen aan vastgoed van eigenaar wisselde.

Duurder vastgoed in Amsterdam

In Amsterdam steeg de prijs van vastgoed met zo’n 20% sinds 2017. Dit komt vooral omdat investeerders hun winst graag wilden verzilveren. Panden wisselen daardoor snel van eigenaar. Aangezien de vraag nog steeds groot is, drijft dit de prijzen flink op. Panden in Amsterdam van 5 miljoen of meer werden in de afgelopen twee jaar veel vaker verhandeld dan in de periode daarvoor.

Utrecht is Nederlands koploper als het gaat om vastgoed investeringen

Vastgoedmarkt in Europa stagneert

De handel in vastgoed in Europa stagneert. Dit heeft te maken met de economie die op een aantal plaatsen hapert. Daarnaast is het voor bedrijven soms lastig om een geschikt pand te vinden. In het eerste kwartaal van 2019 werd in het eerste kwartaal voor circa 2,9 miljard aan vastgoed verhandeld. Daarmee staat Nederland op de vijfde plaats, net achter Zweden. Er is sprake van een daling van 31%, en dat is bijna exact het gemiddelde binnen Europa dat op 32% ligt. In heel Europa werd voor 44,5 miljard aan vastgoed verhandeld in de eerste drie maanden van 2019. Dat is het laagste bedrag in een periode van 6 jaar. Deze trend is ook het gevolg van de nog steeds forse prijzen, zeker op gewilde locaties in grote steden.

Bron: Financieele Dagblad