Unibail-Rodamco-Westfield moet verlies accepteren bij verkoop winkelcentrum

9 januari 2023

Unibail-Rodamco-Westfield is één van de bekendste winkelvastgoed beleggers in Nederland. Het bedrijf verkocht onlangs een winkelcentrum in Los Angeles. Mall The Village veranderde van eigenaar voor 325 miljoen euro. Het complex kwam in handen van de Kroenke Organization. Unibail incasseerde daarmee een verlies van meer dan 10% ten opzichte van de boekwaarde.

Koersdaling bij AEX

De mededeling over de verkoop zorgde voor een koersdaling van 0,5% van Unibail op de Amsterdamse beurs. De stap om het Mall The Village te verkopen past in de plannen voor de lange termijn. Unibail-Rodamco-Westfield wil zich vrijwel geheel terugtrekken uit de USA. Het bedrijf wil zich volledig gaan richten op Europa. De verkoop houdt ook nadrukkelijk verband met de schuldenlast van Unibail. Die bedraagt nog zo’n 20 miljard euro. De schulden ontstonden bij de overname van de Amerikaanse vastgoedbelegger Westfield.

Ongunstig verkoopmoment

Wat voor de huizenmarkt geldt, geldt ook voor de markt in kantoren en winkelpanden. De rente stijgt en dus hebben beleggers minder mogelijkheden om een goede prijs te bieden. Als gevolg daarvan werd Mall The Village voor een lager bedrag verkocht dan waarop URW gehoopt had. Ook een winkelcentrum in Californië moest met een verlies van meer dan 10% op de boekwaarde worden verkocht. Inmiddels heeft Unibail met de verkoop van winkelcentra in de VS ruim 1 miljard euro opgehaald.

Bron: Het Financieele Dagblad