Uitstelgedrag is de doodsteek voor je plannen, zowel thuis als op het werk

3 augustus 2021

Volgens Ben Tiggelaar, vaste columnist van NRC Next, is uitstelgedrag iets wat mensen snel moeten afleren. Maar liefst 95 procent van alle mensen heeft last van uitstelgedrag. Dat kan kleine persoonlijke gevolgen hebben, bijvoorbeeld dat je toch niet gaat sporten of gezonder eten. Maar het kan ook grote consequenties met zich meebrengen, zoals verdere verslechtering van het klimaat omdat maatregelen om hier wat aan te doen worden uitgesteld. Soms is het gevolg van een actie of juist het nalaten daarvan snel zichtbaar, soms ook niet.

Het klimaat blijft een zorgenkind

Het klimaat, als het er op aan komt maken veel mensen zich er druk over. Maar de maatregelen die moeten worden genomen om onze planeet te redden mogen niet ten koste gaan van ons leefgenot. We willen best iets doen, maar het probleem is dat de gevolgen pas over vele jaren zullen blijken. Als we nu stoppen met vliegen op bestemmingen die ook per trein bereikbaar zijn dan merken we het effect daarvan niet vandaag en ook niet volgende maand of volgend jaar. Het is de volgende generatie die daarvan zal profiteren. Dat maakt het lastig om nu al ons best te doen.

Uitstelgedrag is de doodsteek voor je plannen, zowel thuis als op het werk

Uitstelgedrag: de strijd tussen de wil en het gevoel

Uitstelgedrag is volgens deskundigen een gevolg van de strijd tussen onze wilskracht en het gevoel dat we krijgen als we het voornemen uitvoeren. Voer een taak uit in kleine stappen. Zo zie je steeds progressie als er weer een stap voltooid is. Probeer je af te sluiten voor verleidingen. Als je wilt stoppen met snoepen, zorg dan gewoon dat je niets in huis hebt. Overtuig jezelf van het grotere doel dat je nastreeft en waar de kleinere tussenstappen naartoe werken. Uitstelgedrag aanpakken moet bovenaan de prioriteitenlijst staan. Of het nu gaat om het afmaken van een afstudeerscriptie of om het aanpakken van grote maatschappelijke problemen. Alleen dan is er kans op succes.

Bron: NRC Next