De Transformatie van Leegstaande Kantoren in Woonruimte

19 september 2023

Een wereld met overcapaciteit aan kantoorruimte

Het vertrek van HSBC uit de iconische kantoortoren in Canary Wharf in Londen is een teken van de wereld na de coronapandemie, waarin er sprake is van overcapaciteit aan kantoorruimte. De transformatie van deze hoge gebouwen met diepe etages naar woningen is echter niet altijd haalbaar.

Investeerders kopen kantoren voor sloop

In het post-coronatijdperk kopen investeerders leegstaande kantoorgebouwen op met de bedoeling ze te slopen. Ze gokken erop dat de grond inmiddels meer waard is dan het gebouw zelf en willen er appartementen bouwen, die wereldwijd in toenemende vraag zijn.

Problemen bij transformatie

Hoewel sommige kantoorgebouwen met succes zijn omgebouwd tot woningen, is conversie niet altijd de ideale oplossing. De diepe etages van kantoorgebouwen en de architectonische kenmerken kunnen obstakels vormen. Niet alle gebouwen zijn geschikt voor deze transformatie, vooral vanwege de omvang en de indeling van de ruimtes.

Behoefte aan multifunctionele bestemmingen

Wat betekent thuiswerken voor de vastgoedmarkt voor kantoorruimte

Om leegstaande kantoorgebouwen nieuw leven in te blazen, moeten ze mogelijk multifunctionele bestemmingen krijgen, zoals woonruimte, laboratoria, hotels en kleinere kantoorruimtes. Dit kan afhangen van de locatie en de specifieke eigenschappen van het gebouw.

Oplossingen voor diepe etages

Diepe etages kunnen een uitdaging vormen bij conversie. Om dit aan te pakken, kunnen architecten gebruikmaken van lichtschachten, buitenwanden die verder van de ramen zijn geplaatst, of wintertuinen om de binnenruimte te optimaliseren.

Kosten en haalbaarheid

De kosten en haalbaarheid van transformatie zijn afhankelijk van het gebouw zelf. Voor sommige gebouwen met diepe etages kunnen atriums nodig zijn, maar dit kan kostbaar zijn. Niet elk kantoorgebouw is geschikt voor transformatie naar woonruimte.

Kortom, terwijl leegstaande kantoorgebouwen wereldwijd een uitdaging vormen, biedt transformatie naar woonruimte een mogelijke oplossing, maar dit is niet altijd haalbaar gezien de specifieke kenmerken van elk gebouw. De toekomst van deze gebouwen zal afhangen van innovatieve benaderingen en de vraag naar multifunctionele bestemmingen in stadscentra.

Bron: FD